JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke anbud på barnevernsbarn

Fagertun Hybelhus i Brumunddal satte foten ned da det statlige barnevernet (Bufetat) krevde at barnevernsinstitusjonen skulle levere anbud for å fortsette - og vant.

2007112113550620131216030435

Nå har barneverninstitusjonen Fagertun fått løfte fra statssekretær Kjell Erik Øye (Ap) om at ideelle og humanitære organisasjoner ikke trenger å levere inn anbud. – Anbud er omsorgssvikt i statlig regi, sier leder Erling Segelstad på Fagertun hybelhus i Brumundal. Institusjonen eies av Norsk Folkehjelp. – Norsk Folkehjelp har en barneverninstitusjon. Vi liker ikke anbud, og av prinsipielle grunner leverer vi heller ikke anbud. Vi ville heller ha styrt avvikling enn en stykkprisfinansiert avtale der ungdom blir gjort om til handelsvare, sier Erling Segelstad til Fagbladet. Det var i en debatt i Søndagsavisa på P2 at Erling Segelstad fikk løfte fra statssekretær Kjell Erik Øye om at ideelle institusjoner som Fagertun ikke skal behøve å legg inn anbud. I løpet av november skal det utarbeides nye regler for dette området som slår fast dette prinsippet, ifølge statssekretæren. –

Feilslått reform

Styrer Erling Segelstad på Fagertun i Brumunddal er sterkt kritisk til reformen som overførte det fylkeskommunale ansvar for barneverninstitusjoner til staten fra 1.januar 2004. – Tidligere engasjerte 800- 900 fylkestingsrepresentanter seg i barnevern og vedtok budsjettene. Etter at ansvaret ble overført til staten, opplever vi en avdemokratisering av barnevernet og manglende politisk kontroll og innsyn, tordner barnevernslederen. – Vi har en rødgrønn regjering som er mot konkurranseideologien og en statssekretær som sier vi ikke skal ha anbud. Samtidig sier byråkratiet at de må følge EØS-reglene, og henviser til ordninger som ble lagt opp under Bondevik II-regjeringen, fortsetter Segelstad.

– Anbud må bort i hele barnevernet

– Vi krever nå at regjeringen rydder opp. Dette er altfor viktig til å overlate til markedet. Det er her snakk om de mest utsatte i samfunnet som trenger vern, kjærlighet og omsorg. Segelstad framholder at all forskning viser at det ungdom har minst bruk for, er å bli flyttet på. Anbud legger nettopp opp til usikkerhet om hjemmet deres legges ned. – Anbud må bort i hele barnevernet av hensyn til barn som lider, krever barnevernsleder Erling Segelstad.

– Går ikke på akkord

– Anbud er å gå på akkord med de verdier vi står for og det vi skal formidle til ungdommene, sier Fagforbundets tillitsvalgte Reidar Møistad på Fagertun til Fagbladet. – Dette standpunktet er sterkt forankret hos alle ansatte. Vi har hatt gode verdidebatter på personalmøter og en kjempefin prosess med kjærlighet og omsorg i fokus til ungdommene, sier Møistad Han er svært glad for de nye politiske signalene om at ideelle og humanitære barnevernsinstitusjoner ikke skal behøve å levere inn anbud.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy