Etter ulykken i Verdal der tre mennesker mistet livet, har politiet rutinemessig tatt blodprøve av sjåføren. Han er også fratatt førerkortet fordi politiet mener det er skjellig grunn til mistanke om uaktsomhet. Blant annet skal bussens ferdskriver undersøkes for å finne ut hvor fort sjåføren kjørte da bussen skled av veien og veltet.
Yrkesforbud
– I verste fall kan sjåføren få yrkesforbud gjennom førerkortbeslaget helt fram til en eventuell rettssak. Det er en helt uholdbar situasjon, mener Solberg som er medlem av Fagforbundets faggruppe for kollektivtrafikk.
– Vi har hatt to tilsvarende tragiske saker i Nettbuss Drammen. I ett av tilfellene gikk sjåføren uten førerkort i halvannet år før saken kom opp, og da ble han frifunnet. Men han kom aldri tilbake som sjåfør. Tiden med yrkesforbud ble en tilleggsbelastning til den opplevelsen han hadde vært gjennom, og det ble for tøft å sette seg bak rattet igjen.
– Jeg tror utfallet kunne ha blitt et annet hvis vi hadde fått ham inn i et opplegg med helsetjenesten på arbeidsplassen sammen med en tilrettelagt aktiv tjeneste. Men det er jo helt umulig når du ikke har førerkort, sier Solberg.
Kritisk til mistanke
Han er sterkt kritisk til at politiet antyder at farten på bussen kan ha vært høy.
– Det er da ingen grunn til å antyde noe som helst siden farten kan dokumenteres i løpet av veldig kort tid. Dette var ikke en ny buss, etter hva jeg har forstått. Dermed er ferdskriveren ikke digital, og den kan tas ut og leses av med en gang. Det er jo på denne måten vi kontrolleres for hviletid når vi blir stoppet langs veien.
Bussen, som var fra 1993, hadde ikke sikkerhetsbelter. Ove Andreas Solberg mener det er et poeng å ha det på turbussene, med henstilling på seteryggen foran om å bruke det. Samtidig tror han det blir umulig å gjennomføre på lokal- og rutebusser.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen