JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

God morgen!

Alle mennesker trenger å bli sett. – At alle er høflige og vennlige gjør noe med en arbeidsplass, mener Anne Gerd Samuelsen.

2007112714202120131216030731

Foto: BJØRN ERIK LARSEN

– Privat velger vi hvem vi vil omgås. Men på jobben er vi prisgitt sjefens ansettelser. Anne Gerd Samuelsen er opptatt av de 200.000 som går på jobb uten glede.

Samuelsen, som blant annet er utdannet sjukepleier, er nå daglig leder for et konsulentfirma som hjelper til med utviklingsarbeid og endringsprosesser i arbeidslivet. Hun inspirerte også de hundre deltakerne på Fagforbundets samspillkonferanse i oktober.

Tilfeldig mobbing – Vi har alle et ansvar for hvordan mennesker rundt oss har det. For at noen henger seg, og for at noen blir kvalme hver dag fordi de skal på jobb. Det er ingenting som tyder på at det er noe spesielt med de menneskene som blir mobbet. Grunnen til at en person blir et mobbeoffer, kan være et stempel. Noen synes han eller hun er vanskelig, sier det til noen, og for hver gang det blir gjentatt, jo mer sant blir det.

For at vi ikke skal ødelegge våre kolleger, råder Samuelsen oss til å gå når noen begynner å baktale andre eller kommer med ufine insinuasjoner.

– Og vi må skille mellom observasjon og tolkning. Finn ut hva som må være sant inne i ditt hode for at den andre er vanskelig, sutrete eller arrogant. Min negative tolkning av en annen person forteller kanskje mer om meg enn om den andre, mener hun.

Frittgående ofre – Din og min væremåte har effekt. Enkelte mennesker gjør meg trygg. Andre får meg til å føle meg som den dummeste jenta i klassen. Da blir jeg utilgjengelig, ufordragelig og arrogant. Det som avgjør om et menneske tapper meg for energi eller inspirerer meg, er om jeg føler meg avvist eller akseptert.

– Alle mennesker trenger å bli sett, hørt, forstått og akseptert. Å bli oversett, neglisjert og avvist er vondt for alle. Det skulle vært avskjed på grått papir til kolleger som ikke hilser når de kommer på jobb.

– Det skal ikke mer enn ett frittgående offer til for å forsure miljøet på en arbeidsplass.

Til stede Tilstedeværelse er ifølge Samuelsen det hotteste av alt som er hot innen helseforskning. Og hun skriver gjerne under på at ekte nærvær er nødvendig for godt samspill.

– Det å være i kontakt med din egen kropp og sjel og ha et åpent sinn fri for forutinntatte holdninger, er den største gaven du kan gi dine kolleger, pasienter og kjæresten din.

Dermed fikk forsamlingen et fem minutters kurs i avspenning. – Kjenn etter hvordan du puster, hvordan kroppen har det, hvordan det er å være deg. Bruk tre minutter hver dag, og du vil være klar i hodet for å møte andre.

Jeg–du Anne Gerd Samuelsen har erfaring fra blant annet eldreomsorgen, og har skrevet boka Kunsten i Samspill. Denne er basert på egne erfaringer og observasjoner av samspill mellom pleiere og mennesker med demenssjukdommer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy