Endringer av tilskuddsordningen for bygging av kommunale boliger har ført til at færre utleieboliger blir oppført i regi av det offentlige, viser en rapport fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR). Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa vil likevel foreløpig ikke gå tilbake til det gamle systemet.
Tidligere fikk kommunene 30 prosent av byggekostnadene dekket av staten når nye kommunale utleieboliger ble oppført. Bondevik-regjeringen reduserte tilskuddet til 20 prosent, mot at den personlige bostøtten ble utvidet. En rapport fra NIBR som ble offentliggjort for to uker siden, viser at kommunene nå opplever at de har færre insentiver til å bygge boliger. Men Meltveit Kleppa mener det fortsatt er for tidlig å trekke konklusjoner.
- Varsom med konklusjonene
- Endringene i tilskuddsordningene ble iverksatt fra 2005, skriver hun i en e-post til Fagbladet.
- Når evalueringen er foretatt etter så kort tid, må vi være varsomme med å legge for stor vekt på konklusjonene. De som kjenner prosessene rundt investeringsbeslutninger i kommunene og vet hvor lang tid planlegging av boligbyggingen tar, vil se dette poenget.
Kleppa skriver videre at hun likevel vil følge nøye med på hvordan kommunene fornyer og bygger ut tilbudet av utleieboliger.
- Ikke mislykket
- Regjeringens arbeid med å forebygge og bekjempe bostedsløshet fortsetter med full styrke i 2008. Et økt tilbud av egnede utleieboliger må til for å lykkes i dette arbeidet, fortsetter hun, og lover at hun skal be Husbanken undersøke nærmere om årsakene til den svake nettotilveksten av utleieboliger slik at de kan gi anbefalinger om mulige tiltak.
Kommunalministeren oppfatter ikke styrkingen av bostøtten som mislykket, og viser til at NIBR-rapporten også viser at mange med lave inntekter har fått en etterlengtet økning i bostøtten, slik at behovet for supplerende sosialhjelp er redusert. Derfor lover hun også å øke bostøtten ytterligere i 2008.
"Alle" skal eie
- Regjeringen ser nå også på behovet for større forbedringer i bostøtten, heter det i e-posten.
Norge har et av de mest deregulerte boligmarkedene i verden. Kommunalministeren vil fortsatt satse på eiebolig som den vanlige boformen, også for de med inntekt under gjennomsnittet.
- Vi må se sammenhenger og helhet i arbeidet overfor vanskeligstilte på boligmarkedet. Da må vi ikke glemme at også mange med lavere inntekter og trygdeytelser vil være bedre tjent med å bli eiere av sin egen leilighet i stedet for å leie en kommunal bolig, skriver hun.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold