JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover økt bostøtte

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa vil ikke love kommunene flere midler til bygging av utleieboliger. Men bostøtten skal opp i 2008.

2007120309412920131216031146

Endringer av tilskuddsordningen for bygging av kommunale boliger har ført til at færre utleieboliger blir oppført i regi av det offentlige, viser en rapport fra Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR). Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa vil likevel foreløpig ikke gå tilbake til det gamle systemet.

Tidligere fikk kommunene 30 prosent av byggekostnadene dekket av staten når nye kommunale utleieboliger ble oppført. Bondevik-regjeringen reduserte tilskuddet til 20 prosent, mot at den personlige bostøtten ble utvidet. En rapport fra NIBR som ble offentliggjort for to uker siden, viser at kommunene nå opplever at de har færre insentiver til å bygge boliger. Men Meltveit Kleppa mener det fortsatt er for tidlig å trekke konklusjoner.

- Varsom med konklusjonene

- Endringene i tilskuddsordningene ble iverksatt fra 2005, skriver hun i en e-post til Fagbladet.

- Når evalueringen er foretatt etter så kort tid, må vi være varsomme med å legge for stor vekt på konklusjonene. De som kjenner prosessene rundt investeringsbeslutninger i kommunene og vet hvor lang tid planlegging av boligbyggingen tar, vil se dette poenget.

Kleppa skriver videre at hun likevel vil følge nøye med på hvordan kommunene fornyer og bygger ut tilbudet av utleieboliger.

- Ikke mislykket

- Regjeringens arbeid med å forebygge og bekjempe bostedsløshet fortsetter med full styrke i 2008. Et økt tilbud av egnede utleieboliger må til for å lykkes i dette arbeidet, fortsetter hun, og lover at hun skal be Husbanken undersøke nærmere om årsakene til den svake nettotilveksten av utleieboliger slik at de kan gi anbefalinger om mulige tiltak.

Kommunalministeren oppfatter ikke styrkingen av bostøtten som mislykket, og viser til at NIBR-rapporten også viser at mange med lave inntekter har fått en etterlengtet økning i bostøtten, slik at behovet for supplerende sosialhjelp er redusert. Derfor lover hun også å øke bostøtten ytterligere i 2008.

"Alle" skal eie

- Regjeringen ser nå også på behovet for større forbedringer i bostøtten, heter det i e-posten.

Norge har et av de mest deregulerte boligmarkedene i verden. Kommunalministeren vil fortsatt satse på eiebolig som den vanlige boformen, også for de med inntekt under gjennomsnittet.

- Vi må se sammenhenger og helhet i arbeidet overfor vanskeligstilte på boligmarkedet. Da må vi ikke glemme at også mange med lavere inntekter og trygdeytelser vil være bedre tjent med å bli eiere av sin egen leilighet i stedet for å leie en kommunal bolig, skriver hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy