JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker mot privatisering

Hurum kommune vurderer å overlate to kommunalt drevne barnehager til private aktører. I dag går Utdanningsforbundet og Fagforbundet sammen om en politisk streik for å få politikerne til å forkaste forslaget.

2007120513431920131216031320

- Vi er tatt på senga, sier Sølvi Hyttebakk, som er plasstillitsvalgt i virksomheten som trues av privatisering. Hun frykter at flere av hennes kolleger skal stå uten jobb hvis forslaget fremmet av Høyre, Frp, Venstre og Krf blir vedtatt.

- Jeg mener det er en reell fare for at antallet assistenter kan gå ned om driften blir overført til private, uttaler hun.

- Uforståelig De ansatte ble informert om forslaget først samme dag som saken kom opp - og ble vedtatt - i formannskapet i Hurum kommune. Den 11. desember skal saken opp i kommunestyret, og Hyttebakk sier at det nå arbeides hardt for å påvirke politikere fra Venstre og Krf, som danner flertall i kommunen sammen med Høyre og Fremskrittspartiet. Flertallet skal allerede ha vært i kontakt med selskapet Trygge Barnehager.

Hyttebakk stiller seg uforstående til forslaget.

- Ikke fra noen hold har vi fått tilbakemeldinger om at noen er misfornøyd med driften av barnehagen. Det siste året har dessuten kommunen oppgradert både bygninger og uteområder for hundretusener av kroner. Det henger ikke sammen, sier hun.

Tenk på et tall Øystein Riise, som er hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Hurum, sier til Fagbladet at formannskapets vedtak er uforståelig sett i lys av at kommunens driftsutvalg nylig konkluderte med det stikk motsatte. Han er ikke prinsipielt mot private barnehager, men i likhet med Hyttebakk reagerer han sterkt på saksbehandlingen i dette tilfellet av forsøk på privatisering.

- Kommunens varaordfører har vært ute i media med uttalelser om at kommunen skal spare 200.000 i årlige driftsutgifter på dette. Men jeg skjønner ikke hvor han har det tallet fra, for det foreligger ingen offisielle beregninger på dette, uttaler Riise. Han reagerer også sterkt på kommunens behandling av sine ansatte i denne saken.

Uklart

- Det fremstår som veldig uklart hva som vil skje med de ansatte hvis dette kommer gjennom, sier han.

- Ingen vet om de ansatte automatisk vil bli overdratt til den nye virksomheten, eller om de blir oppsagt og må søke på nytt.

I morgen går derfor Fagforbundet og Utdanningsforbundet i Hurum sammen om en totimers felles markering. Arbeidet blir lagt ned fra 14.30 og ut dagen. Klokken 15 møtes de ansatte til fakkeltog i Tofte sentrum. Håpet er å få kommunepolitikerne til å endre oppfatning før kommunestyremøtet den 11. desember.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy