Statssekretær Erik Lahnstein møtte før helgen arbeidsgivere, fagforeningsfolk og politikere på en bransjekonferanse kalt Anbud + arbeidsmiljø = sant.
Forpliktet seg I dag er det slik at det vinnende selskap ved en anbudskonkurranse innen rutebussektoren ikke har ansvar for de ansatte i det tapende selskapet. Fagbevegelsen krever at det innføres samme regler som ved virksomhetsoverdragelse.
Statssekretær Erik Lanhnstein minnet om at den rødgrønne regjeringa hadde forpliktet seg i Soria Moria-erklæringen til å sikre de ansattes rettigheter.
- Anbud skaper større jobbutrygghet og en mer intens bruk av arbeidskraften. Vi vil at arbeidstakerne skal være sikret de samme rettighetene ved anbud som ved overdragelse av virksomhet, sa statssekretæren.
Mange utfordringer Men han mener det ligger flere utfordringer i utviklingen av et slikt lovverk, blant annet:
Hvilke arbeidstakere skal være omfattet av reglene om virksomhetsoverdragelse ved bruk av anbud i rutebussektoren? Hvilke grupper av ansatte skal være omfattet av reglene? Hvilke forutsetninger har en som vil legge inn anbud til å overta de ansatte i tapende selskap?
Positive signaler Forbundsleder Per Østvold i Transportarbeiderforbundet er utålmodig.
- Vi som løftet fram den rødgrønne regjeringa er utålmodige. Vi vil ha resultater snart.
Allerede i Soria Moria-erklæringa sa regjeringa hva de mente om dette, og vi veit fortsatt hva vi vil ha. Jeg er glad for de positive signalene statssekretæren ga oss. Og vil ha en høring med kort svarfrist raskt på nyåret, sa Østvold.
Trenger hjelp Også Stein Guldbrandsen i Fagforbundet var utålmodig.
- Både arbeidstakerne og arbeidsgiverne er opptatt av å få til en bra kollektivtrafikk. Og anbud er ødeleggende for å få til dette. Vi har lenge drevet med reparasjonsstrategier, og trenger hjelp fra myndighetene å få til alternativer til anbud, sa Guldbrandsen.
Han ba om en kort høringsrunde raskt på nyåret.
Store konsekvenser Statssekretær Lahnstein er enig med de to fagforeningslederne om at denne saken bør behandles raskt, men tar forbehold.
- Dette er en viktig sak. Men vi snakker om en lovendring som vil få store konsekvenser for mange. Det må gjøres på en måte slik at vi får noe bra og som vil fungere, sier Erik Lahnstein.
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg