JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enige om nye regler

Regjeringen arbeider med regler som sikrer de ansatte bedre ved anbud i rutebilsektoren, regler som i praksis vil bety virksomhetsoverdragelse. Fagbevegelsen er utålmodig og vil ha en rask politisk behandling av regjeringa.

2007120912302720131216031524

Statssekretær Erik Lahnstein møtte før helgen arbeidsgivere, fagforeningsfolk og politikere på en bransjekonferanse kalt Anbud + arbeidsmiljø = sant.

Forpliktet seg I dag er det slik at det vinnende selskap ved en anbudskonkurranse innen rutebussektoren ikke har ansvar for de ansatte i det tapende selskapet. Fagbevegelsen krever at det innføres samme regler som ved virksomhetsoverdragelse.

Statssekretær Erik Lanhnstein minnet om at den rødgrønne regjeringa hadde forpliktet seg i Soria Moria-erklæringen til å sikre de ansattes rettigheter.

- Anbud skaper større jobbutrygghet og en mer intens bruk av arbeidskraften. Vi vil at arbeidstakerne skal være sikret de samme rettighetene ved anbud som ved overdragelse av virksomhet, sa statssekretæren.

Mange utfordringer Men han mener det ligger flere utfordringer i utviklingen av et slikt lovverk, blant annet:

Hvilke arbeidstakere skal være omfattet av reglene om virksomhetsoverdragelse ved bruk av anbud i rutebussektoren? Hvilke grupper av ansatte skal være omfattet av reglene? Hvilke forutsetninger har en som vil legge inn anbud til å overta de ansatte i tapende selskap?

Positive signaler Forbundsleder Per Østvold i Transportarbeiderforbundet er utålmodig.

- Vi som løftet fram den rødgrønne regjeringa er utålmodige. Vi vil ha resultater snart.

Allerede i Soria Moria-erklæringa sa regjeringa hva de mente om dette, og vi veit fortsatt hva vi vil ha. Jeg er glad for de positive signalene statssekretæren ga oss. Og vil ha en høring med kort svarfrist raskt på nyåret, sa Østvold.

Trenger hjelp Også Stein Guldbrandsen i Fagforbundet var utålmodig.

- Både arbeidstakerne og arbeidsgiverne er opptatt av å få til en bra kollektivtrafikk. Og anbud er ødeleggende for å få til dette. Vi har lenge drevet med reparasjonsstrategier, og trenger hjelp fra myndighetene å få til alternativer til anbud, sa Guldbrandsen.

Han ba om en kort høringsrunde raskt på nyåret.

Store konsekvenser Statssekretær Lahnstein er enig med de to fagforeningslederne om at denne saken bør behandles raskt, men tar forbehold.

- Dette er en viktig sak. Men vi snakker om en lovendring som vil få store konsekvenser for mange. Det må gjøres på en måte slik at vi får noe bra og som vil fungere, sier Erik Lahnstein.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy