Statssekretær Erik Lahnstein møtte før helgen arbeidsgivere, fagforeningsfolk og politikere på en bransjekonferanse kalt Anbud + arbeidsmiljø = sant.
Forpliktet seg I dag er det slik at det vinnende selskap ved en anbudskonkurranse innen rutebussektoren ikke har ansvar for de ansatte i det tapende selskapet. Fagbevegelsen krever at det innføres samme regler som ved virksomhetsoverdragelse.
Statssekretær Erik Lanhnstein minnet om at den rødgrønne regjeringa hadde forpliktet seg i Soria Moria-erklæringen til å sikre de ansattes rettigheter.
- Anbud skaper større jobbutrygghet og en mer intens bruk av arbeidskraften. Vi vil at arbeidstakerne skal være sikret de samme rettighetene ved anbud som ved overdragelse av virksomhet, sa statssekretæren.
Mange utfordringer Men han mener det ligger flere utfordringer i utviklingen av et slikt lovverk, blant annet:
Hvilke arbeidstakere skal være omfattet av reglene om virksomhetsoverdragelse ved bruk av anbud i rutebussektoren? Hvilke grupper av ansatte skal være omfattet av reglene? Hvilke forutsetninger har en som vil legge inn anbud til å overta de ansatte i tapende selskap?
Positive signaler Forbundsleder Per Østvold i Transportarbeiderforbundet er utålmodig.
- Vi som løftet fram den rødgrønne regjeringa er utålmodige. Vi vil ha resultater snart.
Allerede i Soria Moria-erklæringa sa regjeringa hva de mente om dette, og vi veit fortsatt hva vi vil ha. Jeg er glad for de positive signalene statssekretæren ga oss. Og vil ha en høring med kort svarfrist raskt på nyåret, sa Østvold.
Trenger hjelp Også Stein Guldbrandsen i Fagforbundet var utålmodig.
- Både arbeidstakerne og arbeidsgiverne er opptatt av å få til en bra kollektivtrafikk. Og anbud er ødeleggende for å få til dette. Vi har lenge drevet med reparasjonsstrategier, og trenger hjelp fra myndighetene å få til alternativer til anbud, sa Guldbrandsen.
Han ba om en kort høringsrunde raskt på nyåret.
Store konsekvenser Statssekretær Lahnstein er enig med de to fagforeningslederne om at denne saken bør behandles raskt, men tar forbehold.
- Dette er en viktig sak. Men vi snakker om en lovendring som vil få store konsekvenser for mange. Det må gjøres på en måte slik at vi får noe bra og som vil fungere, sier Erik Lahnstein.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold