JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Riksrevisjonen møtte veggen

Riksrevisjonen og Finansdepartementet må bite i gresset, mens Fagforbundet står igjen som vinner. Stortingsflertallet er uenig i ønsket om å statliggjøre skatteinnkrevingen, og mener kommunekassererne gjør en god jobb.

2007121009343820131216031536

Et stort flertall i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, representert ved Ap, SV, KrF og Sp, mener de kommunale skatteoppkreverne har gode resultater, og viser til dagens innkrevingsgrad på 99,7 prosent.

Saksordfører i utvalget har vært Carl I. Hagen fra Frp. Også Venstre, som ikke er representert i komiteen, forsvarer i et landsmøtevedtak den kommunale skatteinnkrevingen.

Unngår konkurs

Komiteen er positiv til at kommunekassererne tar hensyn til gjeldsofre og er tilbakeholden med bruken av konkursvåpenet.

«Ved en videreføring av den lokale innkreving, vil det være lettere å bruke lokal kunnskap i innfordringsarbeidet. Slik kan en på en bedre måte ivareta også andre hensyn Stortinget tidligere har vært opptatt av i forhold til enkeltpersoner som har betalingsproblemer,» påpeker flertallets innstilling.

Vinden snur

– Jeg er glad for at vinden har begynt å snu. Alle kommunekassere som har hengt med hodene, får nå en bekreftelse på at de gjør en god jobb, sier Arnfinn Ihle forbundsstyremedlem i Fagforbundet.

Ihle tviler på at statlige skatteoppkrevere ville klare å gjøre en bedre jobb enn de kommunale. Også komitéflertallet har merket seg at Riksrevisjonen har latt være å sammenlikne med effektivitet til de statlige skatteoppkreverne.

Demokratisk forankret

– Fagforbundet har jobbet mye med denne saken fordi vi mener at det er svært viktig at skatteoppkrevingen ligger så nær innbyggerne som mulig. Skatteoppkreverne kjenner lokale forhold og har gode forutsetninger for å få til en smidig og god innfordring som er demokratisk forankret.

Neste ord i saken kommer fra Stortinget som vil behandle innstillingen fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Om ikke lenge skal også Solberg-utvalget sende ut et notat om innkreving av offentlige krav på høring.

Slik saken ligger an nå kan det virke som om spørsmålet om statliggjøring av skatteinnkrevingen er såpass punktert at det ikke vil bli tatt inn i høringsnotatet.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy