Onsdag vedtok fylkestinget i Sør-Trøndelag å sette kollektivtransporten i fylket ut på anbud fra 2009. Fagforbundet advarte mot dette før fylkestingsmøtet. En undersøkelse som Buss- og sporvegsbetjeningens forening gjorde før fylkestinget fattet sitt vedtak, viser at halvparten av sjåførene i Team Trafikk i Trondheim vil slutte når fylkeskommunen legger kollektivtrafikken ut på anbud.
– Bussjåførene er redde for dårlige lønns- og arbeidsvilkår hvis det blir anbud. Dette uttalte hovedtillitsvalgt i Team Trafikk og medlem i Fagforbundets arbeidsgruppe for kollektivtrafikk, Ole Roger Berg, til NRK Trøndelag før fylkestingsmøtet.
Han mener det er skremmende at nesten halvparten, 43 prosent av de spurte, sier at det er svært sannsynlig at de vil finne seg et annet arbeid hvis fylkestinget vedtar å konkurranseutsette kollektivtrafikken. Fylkestinget vil ikke inngå en ny flerårig avtale med selskapet Team Trafikk i Trondheim etter 2008. Fylkesrådmannen skal forhandle med selskapet om en godtgjørelse for 2008.
- Usikre og urolige
– Siden undersøkelsen ble gjort før det er fattet noe vedtak, er svarende gitt uavhengig av hvem som eventuelt vinner anbudet. Det er selve konkurranseutsettingen som gjør sjåførene usikre og urolige, sier Berg.
Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener sjåførenes arbeidsvilkår ikke vil bli endret som følge av en anbudskonkurranse.
– Vi må ha oversikt over hva som er utgiftene i busselskapene. Vi har en stram økonomi, og bruker hvert år mange millioner på kollektivtransport. Da må vi være sikre på at vi betaler rett pris for den kvaliteten vi får, sier Sandvik til NRK.
- Lite å spare
Ole Roger Berg tror ikke fylkeskommunen kommer til å spare så mye på å konkurranseutsette kollektivtilbudet.
– Vi har hatt innsparinger og effektiviseringer og nedskjæringer i rundt 15 år. Nå er det ikke mer å ta hvis vi skal drive forsvarlig. Derfor er det provoserende at fylket tror de kan spare store summer ved å legge ut tjenesten på anbud, sier han.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte