JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bussanbud i Trondheim

Fylkestinget i Sør-Trøndelag ønsker bussen ut på anbud. Team Trafikk i Trondheim kan miste halvparten av sjåførene.

2007121212403820131216031819

Onsdag vedtok fylkestinget i Sør-Trøndelag å sette kollektivtransporten i fylket ut på anbud fra 2009. Fagforbundet advarte mot dette før fylkestingsmøtet. En undersøkelse som Buss- og sporvegsbetjeningens forening gjorde før fylkestinget fattet sitt vedtak, viser at halvparten av sjåførene i Team Trafikk i Trondheim vil slutte når fylkeskommunen legger kollektivtrafikken ut på anbud.

– Bussjåførene er redde for dårlige lønns- og arbeidsvilkår hvis det blir anbud. Dette uttalte hovedtillitsvalgt i Team Trafikk og medlem i Fagforbundets arbeidsgruppe for kollektivtrafikk, Ole Roger Berg, til NRK Trøndelag før fylkestingsmøtet.

Han mener det er skremmende at nesten halvparten, 43 prosent av de spurte, sier at det er svært sannsynlig at de vil finne seg et annet arbeid hvis fylkestinget vedtar å konkurranseutsette kollektivtrafikken. Fylkestinget vil ikke inngå en ny flerårig avtale med selskapet Team Trafikk i Trondheim etter 2008. Fylkesrådmannen skal forhandle med selskapet om en godtgjørelse for 2008.

- Usikre og urolige

– Siden undersøkelsen ble gjort før det er fattet noe vedtak, er svarende gitt uavhengig av hvem som eventuelt vinner anbudet. Det er selve konkurranseutsettingen som gjør sjåførene usikre og urolige, sier Berg.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener sjåførenes arbeidsvilkår ikke vil bli endret som følge av en anbudskonkurranse.

– Vi må ha oversikt over hva som er utgiftene i busselskapene. Vi har en stram økonomi, og bruker hvert år mange millioner på kollektivtransport. Da må vi være sikre på at vi betaler rett pris for den kvaliteten vi får, sier Sandvik til NRK.

- Lite å spare

Ole Roger Berg tror ikke fylkeskommunen kommer til å spare så mye på å konkurranseutsette kollektivtilbudet.

– Vi har hatt innsparinger og effektiviseringer og nedskjæringer i rundt 15 år. Nå er det ikke mer å ta hvis vi skal drive forsvarlig. Derfor er det provoserende at fylket tror de kan spare store summer ved å legge ut tjenesten på anbud, sier han.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy