JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Faneproletariatet samles til kamp

LO-avdelingenei Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø sto bak dagens markering på Youngstorget.

LO-avdelingenei Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø sto bak dagens markering på Youngstorget.

Martin Guttormsen Slørdal

Nesten 80 faner fra foreninger, LO-avdelinger og forbund var samlet til en kraftfull markering mot regjeringas forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

2014061912000020230821171436

torgny@lomedia.no

Med unntak av 1. mai er det svært lenge siden så mange faner har vært samlet i protest mot et politisk forslag. Det var LO i Oslo som hadde tatt initiativet og fått med seg LO-avdelingene i Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

I fremste rekke hadde Svein Frode Pettersbakken stilt seg opp med T-skjorta: «Dette er et ran». Han er organisasjonsarbeider for hotell- og restaurant i Oslo og hadde vært i kjelleren og funnet en t-skjorte fra en gammel konflikt. Men han syntes parolen var aktuell nå også.

Rolf Raddisband varmet opp forsamlingen, og leder i LO i Oslo, Roy Pedersen, ledet programmet.

Gammel politikk

Budskapet fra talerstolen var entydig: – Ja til faglige rettigheter, nei til høyrepolitikk. Arbeidsminister Robert Erikson må trekke forslagene tilbake.

Første appellant var leder i EL & IT Forbundet, Hans Felix. Han viste til valgkampen hvor de hadde advart mot akkurat det som hadde skjedd nå.

– De sier dette er moderne politikk. Dette er ikke moderne politikk. Dette er gammel politikk. Dette er resirkulert politikk fra sist de var i regjering. Dette er svært negativt for de som er utenfor arbeidslivet, og det er svært negativt for de som er i arbeidslivet, sa han.

En av fanene som tiltrakk seg spesiell oppmerksomhet var fanen til Frisørenes fagforening. De er i streik og hadde på seg rosa t-skjorter med parolen: «La håret gro, ikke støtt NHO». Også Roy Pedersen kledde seg i rosa etter hvert.

Lykkelig slutt

FO-leder Mimmi Kvisvik fortalte et eventyr. Hun fortalte om det lille landet hvor den norske modellen hadde gitt slik suksess. I tillegg til endringene i arbeidsmiljøloven tok hun også opp et annet forslag som arbeidsministeren har kommet med, arbeidsplikt for sosialhjelp.

Som alle eventyr endte dette også lykkelig med at de hadde jaget alle Robert Eriksons forslag vekk.

Kile inn i trepartssamarbeidet

Transportarbeiderforbundets leder, Roger Hansen, trakk fram framgangsmåten den blå regjeringa har brukt. Han ser på dette som et angrep på trepartssamarbeidet og den norske modellen.

– Forslagene har kommet uten drøfting med alle parter. Regjeringa har bare drøfta dette med arbeidsgiversida. Dette undergraver trepartssamarbeidet. Regjeringa erstatter trepartssamarbeidet med en skarve høringsrunde.

Han fryktet at denne høringsrunden bare kom til å bli proforma slik høringsrunden med Segway hadde blitt. Alle høringsinstanser hadde uttalt seg negativt, men regjeringa hadde bestemt seg på forhånd. Hansen mente at det samme kunne se med høringsrunden om arbeidsmiljøloven.

Blåmandag på søndag

Leder i Handel og Kontor Trine Lise Sundnes slo fast at endringene som var foreslått ville føre det norske arbeidslivet tilbake til slik det var på hennes besteforeldres tid.

Hun minnet om at frihet kom gjennom fellesskapet og at friheten ikke kom til å komme med denne regjeringa. Sundnes var naturlig nok opptatt av søndagsåpne butikker.

– Søndagsarbeid er blåmandag på søndag, sa HK-lederen og fikk stor applaus fra publikum.

Roger Haga Heimli fra Fagforbundet var en av talerne med rosa t-skjorte. Han snakket mye om frisørstreiken. Frisørene er organisert i Fagforbundet. Men han mente også at regjeringsforslag til endringer i arbeidsmiljøloven vil slå en kile inn i trepartssamarbeidet.

Ikke familievennlig

Til slutt slapp Silje Naustvik fra Sykepleierforbundet, Oslo krets til. Hun tok utgangspunkt i Erikssons egne ord om at forslagene skulle skape et familievennlig arbeidsliv. Naustvik mente at det var omvendt.

– Hvis moren og faren din må jobbe flere helger og kvelder, er ikke det mye familievennlig, sa hun. Naustvik var den eneste taleren som ikke kom fra LO. Sykepleierforbundet er organisert i Unio. I tillegg til Sykepleierforbundet var også Utdanningsforbundet til stedet på plassen.

Det var stor spredning av faner. Til og med faner var Tromsø. De aller fleste forbund var representert og til og med sola viste seg fram.

Til stede på torget var også partilederne Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes. De fikk ikke slippe til fra talerstolen, men Lysbakken sa til LO-Aktuelt på vei tilbake til Stortinget at dette bare er begynnelsen på motstanden mot loven.

Enorm mobilsering

Moxnes mente at denne markeringen er utrolig viktig.

– Det er her motstanden mot regjeringas politikk er størst og det er grunnlaget for å feie regjeringa ut av regjeringskontorene ved neste valg ligger, hvis venstresida står sammen.

Han viste til hva som skjedde for ti år siden. Da begynte Bondevik-regjeringa å tukle med Arbeidsmiljøloven og det skapte en enorm mobilisering mot den sittende regjering.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy