JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toppen er proppen

Nå skal personer med innvandrerbakgrunn inn i kommunenes toppledelser. Det har KS bestemt.

2007121710145020131216032201

28 personer deltar for tiden i et kandidatnettverk for mangfold i ledelse. Programmet er kommet i stand etter at Kommunenes arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KS) har bedt alle landets kommuner om å finne personer med minoritetsbakgrunn til å delta i et program for ledertrening.

Ønsker forbilder På et lekkert hotell i Asker sitter derfor motiverte innvandrere fra hele landet og lar seg lede av stramme, hvite damer fra KS med lederbakgrunn. Praten går livlig. Kommunenorsk ledersjargong blir ikledd kledelig sørlandssomalisk, nordlandstamilsk og delvis vestlandsalbansk dialekt, alt etter hvem som tar ordet.

– Målet er å motivere deltakerne til å ta et skritt videre på karrierestigen i kommunen sin. Vi ønsker å skape ringer i vann, synlige forbilder, sier KS-direktør Gudrun Grindaker.

For drøyt et år siden vedtok KS at organisasjonen ville «jobbe for mangfold i ledelse og synlige nøkkelposisjoner».

Grindaker legger ikke skjul på at knappheten på arbeidskraft er i ferd med å bli et av hovedproblemene i kommunesektoren. Dermed må kommunene bli flinkere til å åpne opp for personer med minoritetsbakgrunn.

Karrieremotivert – En innvandrer som får jobb i en nøkkelposisjon kan bli en ressurs for kommunen ut over sine arbeidsoppgaver. Som en rollemodell kan vedkommende få en smitteeffekt på andre, sier Ida John Bandeh.

Som fagkonsulent i avdelingen for byutvikling i Bergen, saksbehandler hun blant annet klagesaker og saker knyttet til kommunal forkjøpsrett.

– Jeg er motivert til å ta et skritt videre i karrieren min. Jeg har fått øynene opp for at også folk med innvandrerbakgrunn kan lykkes i å nå langt. På kurset håper jeg å lære hvordan de som lykkes, har klart det, forteller Bandeh.

Spriker for mye Fagleder og deltaker Arulnesan Marianayagam, fra Sortland, er mer ambivalent til lederprogrammet.

– En skulle ikke behøve slike tiltak for å løfte noen grupper opp, men jeg forstår at det trengs. Et problem med dette kurset er at bakgrunnen til de tilstedeværende spriker for mye. Jeg skulle ønske at folk i større grad var sortert etter kompetanse. Det eneste deltakerne her har felles er at vi ikke er født i Norge. Jeg har mer behov for ledertrening enn lederoppmuntring, mener Marianayagam.

Engasjer deg Blant foredragsholderne er Famara Alieu Sanyang, seksjonssjef i Nav Helsetjenesteforvaltning øst.

– Personer med flerkulturell bakgrunn deltar i svært liten grad i organisasjonslivet. De tenker at organisasjonsarbeid ikke vil bety noe for deres framtid. Og satser kanskje heller på utdanning og gode karakterer.

Flere studier viser at organisasjonene knytter mennesker sammen og gir trening i å delta i felles beslutningsprosesser. Organisasjonene gir deltakerne mulighet til å påvirke på ulike arenaer.

– Jeg mener nettverksbygging via organisasjonsarbeid ikke må undervurderes. Min vei til lederjobben har i stor grad kommet gjennom engasjement i frivillige organisasjoner. Dette har blitt godt mottatt alle de stedene jeg har arbeidet, sier Sanyang.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy