JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De Facto-notat slakter Sintef-rapport

I dag skal Helse Sør-Øst behandle Sintef-rapporten som anbefaler å kutte inntil 450 plasser i psykiatrien i hovedstadsområdet. Men forskningsstifelsen De Facto hevder at Sintef-rapporten inneholder alvorlige mangler.

2007121809032120131216032324

Tirsdag i forrige uke ble det kjent at en Sintef-rapport, bestilt av Helse Sør-Øst, konkluderer med at det er rom for å legge ned 450 behandlingsplasser i psykiatrien i hovedstadsområdet. Rapporten skal behandles på Helse Sør-Østs styremøte i dag.

Et notat laget av Roar Eilertsen ved forskningsstiftelsen De Facto på oppdrag for Fagforbundet, peker imidlertid på store mangler ved rapporten. Blant annet legger Sintef-rapporten til grunn at behovet for psykisk helsevern fram mot 2025 kun kommer til å øke proporsjonalt med befolkningsveksten. De Facto-notatet peker først på at dette ikke er faglig begrunnet, deretter at mange samfunnsforhold tyder på at det er en økt hyppighet av psykiske lidelser.

Kutter 2500 årsverk? Sintefs beregninger viser at hovedstadsområdet vil ha omkring 1250 overflødige døgnplasser i sykehusene, 800 for mange døgnplasser i de distriktspsykiatriske poliklinikkene (DPS), og 2500 for mange årsverk i voksenpsykiatrien som helhet. Tallene forutsetter at Helse Sør-Øst omstruktureres slik at det blir likt det man i dag har i Psykiatrien i Vestfold HF (PiV).

"Mye taler for at det bør foretas en grundigere analyse av om PiV virkelig er et rimelig referansegrunnlag for sammenligninger i denne sammenheng. Alle beregninger i rapporten står og faller med at PiV-referansen er rimelig og riktig," skriver Eilertsen i notatet fra De Facto.

- Ikke et godt arbeidsredskap - Jeg er forundret over at man bruker Vestfold som modell når vi vet at det finnes særskilte utfordringer i Oslo, sier Knut Even Lindsjørn. Han er gruppeleder for SV i Oslo bystyre og sitter i styret i Helse Sør-Øst.

Han får støtte av Svein Øverland, som er Fagforbundets representant i helseforetakets styre.

- Sintef-rapporten er mangelfull for kapasitetsvurdering i forhold til psykiatri, og er ikke et godt arbeidsredskap, sier Øverland til Fagbladet. Han mener at sammenligningen mellom hovedstadsregionene og PiV nesten kan betraktes som "en lek med tall".

"Meningsløse tall" Dette bekrefter De Facto-rapporten. Der heter det blant annet: "I rapporten påpeker riktignok Sintef-forskerne selv at det er flere forhold som gjør at en 100 prosent overføring av PiV-modellen til hovedstadsområdet verken er mulig eller ønskelig. En grundigere gjennomgang vil etter vårt syn vise at rapporten presenterer tildels meningsløse tall, som bare er egnet til å skape usikkerhet og forvirring."

På dagens styremøte i Helse Sør-Øst, skal styret legge en samlet strategi for omstilling og utvikling. Sintef-rapporten er noe av bakgrunnsmaterialet for denne. Øverland sier at dagens møte ikke vil bringe med seg vedtak om kutt i psykiatrien, men at møtet vil legge premisser for en prosess der dette kan bli konsekvensen hvis premissene er feilaktige.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy