En rapport fra Riksrevisjonen som ble lagt fram i vår, viste at arbeidsgivere i kommuner med mindre enn 5000 innbyggere løper en langt mindre risiko for å bli kontrollert enn arbeidsgivere i større kommuner. Skatteyterne på sin side blir i mindre grad krevd for restskatt, og tvangssalg og konkurs blir brukt i svært ujevn grad.
På bakgrunn av disse opplysningene, konkluderte riksrevisor Jørgen Kosmo at de kravene Stortinget har satt ikke kan gjennomføres så lenge ansvaret for skatteoppkreverkontorene er delt mellom staten og kommunene.
Likebehandling
- Skal vi fortsette med kommunal skatteinnkreving vil vi ikke oppnå kravet om likebehandling, uavhengig av hvor folk bor i landet. Vi stiller derfor spørsmål om dagens organisering, uttalte Kosmo til Fagbladet i juni.
Men i går vedtok altså Stortinget å opprettholde dagens organisering av innkreving av skatt.
Senterpartiet advarte
I debatten i forkant av avstemningen, advarte Lars Peder Brekk fra Senterpartiet mot en statliggjøring av innkrevingen, fordi han mener dette kan få store konsekvenser for kommunal sektor.
- Det er en stor utfordring i skatteinnkrevingen knyttet til skatterestanser der inntekt og skatt tidligere er fastsatt på grunnlag av skjønn. Kjennskap til disse skjønnskravene tilsier at svært mange av disse skattyterne ikke har mulighet til å betjene sin gjeld, og det er lite sannsynlig at en statlig etat vil kunne klare denne jobben bedre enn lokale innkrevere, uttalte han.
- Ingen garanti
Leder i Fagforbundets Seksjon kontor og administrasjon, Gerd Eva Volden, er fornøyd.
- Dette er veldig bra, sier hun til Fagbladet.
- Det ligger mye godt arbeid bak dette vedtaket, fortsetter hun, og minner om at saken har versert i flere år.
- Vi har vel heller aldri noen garanti for at det ikke kommer opp igjen, i hvert fall ikke om det blir regjeringsskifte.
Volden mener at det har vist seg gjentatte ganger at saker lettere kan løses der folk bor.
- Disse tjenestene skal utføres der folk bor. Vi i Fagforbundet ser at nærhetsprinsippet er viktig. De senere årene har mye blitt overført til staten, uten at man får de resultatene som er forventet, uttaler hun.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen