JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utdanner seg til arbeidsløshet

– Jeg anbefaler ungdommer å tenke seg nøye om før de utdanner seg til helsesekretær. De utdanner seg til arbeidsløshet, mener Kjersti Fiksdal. Selv vurderer hun å få seg helsesekretærjobb i Danmark.

2007122110363920131216032637

Ny digital teknologi gjør at ledelsene ved mange sykehus kutter ned på antall helsesekretærer. Det gjelder også i Bergens-området, hvor Kjersti Fiksdal bor.

De tre siste årene har hun søkt på enhver ledige helsesekretærstilling, inkludert vikariater på minst et halvt år. Nå har hun gitt opp å søke. De få jobbene som fins, formidles via bekjentskaper.

Søknader i søpla – Flere ganger har jeg fått beskjed om at sekretærstillingen er besatt, allerede før søknadsfristen er gått ut. Det betyr at søknadsbunker går rett i bosset. Jeg føler at utlyserne misbruker folks tid. I utgangspunktet burde alle søkere stille likt, mener Fiksdal.

Hun har gjort det til en sport å ringe og sjekke seriøsiteten i utlysninger. Ikke sjelden utlyser arbeidsgivere fjortendagersvikariater. Aller helst skal søkerne være unge.

– Det virker som om arbeidsgiverne mener jeg er utgått på dato. Vi tar kontakt med deg, men ser helst etter noen yngre, er en respons jeg har fått. Legene vil helst ha en grei sekretær som ser pen ut, hevder den 44 år gamle helsesekretæren.

Startet på nytt Som en konsekvens av vanskene med å skaffe jobb, har Fiksdal startet utdanningsløpet på nytt. Om ikke lenge er hun ferdig utdannet hjelpepleier. Hun har også fått seg jobb på et sykehjem i Bergen, som pleieassistent.

– Hjelpepleierutdanningen tar jeg for å få et papir og en jobb. Mye av de helsefaglige kunnskapene har jeg fra før. Det ligger jo innbakt i helsesekretærutdanningen.

Til Danmark – Som hjelpepleier blir jeg ikke arbeidsløs, om jeg så blir hundre år. Men aller helst skulle jeg ønske jeg kunne jobbe som helsesekretær, sier Fiksdal.

Fiksdal vurderer derfor å søke seg til Danmark. Også der innføres ny digital teknologi, men helsesekretærene verdsettes på en annen måte enn i Norge. Helsesekretærene er nemlig en sterkt etterspurt gruppe.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy