JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raser mot ulikhet for barnehager

– Regjeringens forslag om å stanse statlige øremerkede tilskudd til private barnehager fra 1. januar 2009 er for tidlig. Full barnehagedekning og kvalitet må være på plass først, sier Mette Henriksen Aas i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst.

2008010313510020131216032904

I dag, torsdag 3. januar, er høringsfristen for regjeringens forslag til ny barnehagelov.

Fire arbeidsgiverorganisasjoner for private barnehager går i en felles høringsuttalelse sterkt i mot forslaget om at det øremerkede statlige tilskuddet skal innlemmes i en rammeoverføring til kommunene fra 1. januar neste år.

Det kan medføre at kommuner prioriterer skole og eldreomsorg i stedet for barnehager, frykter Private Barnehagers Landsforbund og de øvrige private arbeidsgiverorganisasjonene.

Det vil også gå ut over barnehagedekningen når private barnehager mister sin eneste faste finansiering, påpeker organisasjonene.

Deres hovedkrav er forutsigbar finansiering, frihet i valg av barnehage, økonomisk likebehandling av offentlige og private barnehager og å sikre livssynsmangfold i barnehagesektoren.

Krever kvalitet

Fagforbundet som organiserer om lag 3000 ansatte i private barnehager, er opptatt av forutsigbarhet og likebehandling. Forbundet mener det er for tidlig å stoppe øremerket statlig tilskudd og innlemme det i rammetilskudd til kommunene allerede fra 2009.

– Innføring av rammetilskudd til kommunene bør utsettes til full barnehagedekning har satt seg, skriver Fagforbundet i sitt høringssvar. Forbundet understreker at kvaliteten i barnehagene må ivaretas, og ikke barnehageeiers ønske om avkastning.

Forlanger tariffvilkår

Det må også stilles krav om lønns- og arbeidsvilkår og pensjonsordninger ved godkjenning av barnehagen, presiserer Fagforbundet i sitt høringssvar til forslag om ny barnehagelov.

– Vi forutsetter at de private barnehagene har en økonomi som gjør at de kan gi de ansatte likeverdige lønns- og pensjonsforhold. Dette er også en del av vårt krav til likebehandling, sier Fagforbundets Mette Henriksen Aas.

– Bør kommunene kreve tariffavtale for å gi tilskudd til private barnehager?

– Når regjeringen sier i Soria- Moria-erklæringen at den går inn for likeverdige forhold, må det etter vårt syn bety vilkår etter tariffavtalen. Man har ikke likeverdige vilkår uten en tariffavtale i ryggen, sier Mette Henriksen Aas til Fagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy