JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skattestøtte til Davidsen

Flere forbundsledere i privat sektor og fylkesledere i Arbeiderpartiet støtter Jan Davidsens forslag om skatt på aksjehandel.

2008010408441320131216032918

– Vi har fått en skeivfordeling. Det er et paradoks at forskjellen på rike og fattige øker under en rødgrønn regjering. Vi ser hvordan rikdommen samles på færre og færre hender. Offentlig sektors andel av verdiskapningen har sunket, og i privat sektor tar kapitalkreftene en stadig større andel av overskuddene. Vi trenger en omfordeling fra kapital til arbeid og fra privat til offentlig mener Transportarbeiderforbundets leder Per Østvold.

Transportarbeiderlederen slutter seg til Jan Davidsens forslag til skatteøkninger. Samtidig mener han at tida er moden for at LO som kollektiv skal kunne gjøre det samme.

– Høyresida kommer selvfølgelig til å angripe oss for å ville øke skattene. Da må vi svare med helt konkrete løfter om hvordan pengene skal brukes. Det er også viktig at skattene rammer de mest velstående, sier Østvold.

Som forbundsleder i privat sektor frykter han ikke at skatt på aksjehandel kommer til gå på verdiskapningen løs.

– Det er helt usannsynlig. såpass store overskudd i privat sektor at er det at det mye å gå på, mener han.

– Helt på linje med Davidsen

Også forbundsleder Sture Arntzen i Handel og Kontor mener det er nødvendig å øke skattene for å sikre et godt velferdstilbud.

– Jeg er helt på linje med det Jan Davidsen har gitt uttrykk for. Jeg vil ha økt skatt på dem som slipper billig unna. Skattlegg dem med store inntekter og formuer og skattlegg aksjehandel, sier Arntzen til Fagbladet.

Leif Sande i Industri Energi har derimot liten lyst til å kommentere Davidsens utspill.

Vil ha penger til velferd Også under den rødgrønne regjeringen har avstanden mellom offentlig og privat velstand fortsatt å øke.

Fagforbundets leder mener et høyere skattenivå må til for å sikre befolkningen nødvendige velferdstjenester. Han foreslår derfor å innføre en egen skatt på aksjehandel på for eksempel 0,5 prosent.

Davidsen vil også sette tak på rentefradraget til alminnelige skatteytere og fjerne fradrag som gjør at deler av utbyttet fra aksjeselskaper kan tas ut skattefritt.

Delte reaksjoner

Forslaget ble i går tatt positivt imot av representanter fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. I Davidsens eget parti, Arbeiderpartiet, var reaksjonene delte, men Fagforbundets leder får betydelig støtte i partiet. Ifølge Dagsavisen ønsker ti av 14 fylkesledere i Arbeiderpartiet å øke skattenivået etter neste valg, mens bare to sier klart nei.

Skattepolitisk talskvinne Marianne Aasen Agdestein i Ap og finanspolitisk talsmann Heikki Holmås i SV, understreket imidlertid at løftet om ikke å øke det samlede skattetrykket i denne regjeringsperioden ligger fast.

Aksjefolket vil ikke ha aksjeskatt Ikke overraskende stiller både opposisjonen på Stortinget og representanter for finansnæringen seg negative til forslaget. Kaupthing-sjef Jan Petter Sissener kaller forslaget «et rent slag i luften» og mener det vil føre til at omsetningen flytter seg vekk fra børsen og over til andre markedsplasser dersom det blir gjennomført. Han er samtidig overbevist om at kapitalkostnadene for bedrifter vil øke.

Også pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs, Aksjonærforeningens talsmann Bengt Bangstad og senioranalytiker Erik Bruce i Nordea slutter seg til kritikken, skriver Finansavisen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy