JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Befolkningsvekst gir kostnadssmell

Arbeidsinnvandring og fødselsoverskudd gir Kommune-Norge 400 millioner kroner i uforutsette ekstrakostnader.

2008010410042720131216032924

Rett før jul la Statistisk sentralbyrå fram prognoser som viser at befolkningen vokser raskere enn tidligere antatt. Dermed vokser også kommunenes utgifter.

– Isolert sett betyr ikke dette all verden, men det er jo noen penger. 400 millioner kroner tilsvarer opp mot tusen årsverk, sier spesialrådgiver Bjarne Haslund i kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS til Fagbladet.

Prognosen bygger på faktiske tall for befolkningsendring ved utgangen av november i år, og viser at befolkningen har økt med 55.700 personer i løpet av 2007 - 15.000 flere enn tidligere antatt.

– Effektivisering eller lavere standard KS anslår at kommunene får rundt to milliarder kroner i merkostnader fra 2007 til 2008 som følge av befolkningsendringen.

Dette er nær 400 millioner mer enn hva Teknisk beregningsutvalg anslo i april i fjor, og som som er lagt til grunn ved Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2008.

Sammen med renteøkninger, økte pensjonskostnader, lønns- og prisvekst er befolkningsøkningen med på å trekke dette i retning av strammere rammer for kommunene.

– Vi oppfattet i utgangspunktet statsbudsjettet som ganske stramt. Med en gang de demografiske forutsetningene ryker, betyr det enten innsparinger og effektivitetspress eller å gå ned på dekningsgrader og standarder, sier KS-rådgiveren.

Skole og barnehage Det bodde 4.736.900 personer i Norge var årsskiftet, ifølge SSB. Dette er den høyeste veksten i befolkningen som er registrert i Norge. En tredel av befolkningsveksten skyldes fødselsoverskudd, mens to tredeler skriver seg fra innvandring, særlig fra de nye EU-landene i Øst-Europa.

Det er særlig i aldersgruppene 0-5 år, 16-19 år og 19-66 år det er sterk befolkningsvekst. Befolkningsveksten merkes dermed særlig i skolen og barnehagene.

– I det alt vesentlige dreier det seg om voksne, gjerne unge voksne som har med barn. Dette er på den ene siden positivt i forhold til arbeidsmarkedet. På den annen side må kommunene sørge for at de får det samme tilbudet som alle andre som bor i Norge, sier Bjarne Haslund.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy