Spent om grunnlovsendring
Torsdag skal Stortinget stemme over et forslag som vil gjøre det lettere å melde Norge inn i EU. Utfallet kan få konsekvenser for det rødgrønne samarbeidet, mener lederen i Trondheim Arbeiderparti.
Både i Fremskrittspartiet og i Arbeiderpartiet er det intern uenighet om forslaget som vil innebære at det kun er nødvendig med 2/3 flertall, og ikke 3/4 som i dag, for å avgi suverenitet til overnasjonale organer. Forslaget ble fremmet av Høyre i 2003.
I skrivende stund anses det som sikkert at samtlige representanter for SV, Senterpartiet og KrF vil stemme i mot. Det vil sannsynligvis også Venstres ti representanter, skriver Klassekampen i dag .
Partipisk?
Før valget i 2005 oppga 31 Ap-representanter og ti Frp-representanter på forespørsel fra Nei til EU at de ville stemme nei til forslaget. Dermed er ja-siden avhengig av at de to store partiene bruker pisken på sine representanter for at forslaget skal kunne bli vedtatt.
Lederen i Trondheim Arbeiderparti, Rune Olsø, sier til Adresseavisen i dag at han frykter for det rødgrønne samarbeidet hvis Arbeiderpartiet sørger for flertall for Høyres forslag.
- Truer samarbeidet
- Vi er meget urolige og kan nesten ikke tro det vi nå opplever. Dersom gruppeledelsen i Aps stortingsgruppe trumfer gjennom en binding for det store mindretallet som i neste omgang sikrer flertall for Høyres grunnlovsendring, er det en handling som kan få konsekvenser langt ut over selv lovendringen. Vi tror dette vil true hele det rødgrønne samarbeidet, både nasjonalt og rundt omkring i landet - som her i Trondheim, uttaler Rune Olsø til avisen.