JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spent om grunnlovsendring

Torsdag skal Stortinget stemme over et forslag som vil gjøre det lettere å melde Norge inn i EU. Utfallet kan få konsekvenser for det rødgrønne samarbeidet, mener lederen i Trondheim Arbeiderparti.

2008010812305220131216033125

Både i Fremskrittspartiet og i Arbeiderpartiet er det intern uenighet om forslaget som vil innebære at det kun er nødvendig med 2/3 flertall, og ikke 3/4 som i dag, for å avgi suverenitet til overnasjonale organer. Forslaget ble fremmet av Høyre i 2003.

I skrivende stund anses det som sikkert at samtlige representanter for SV, Senterpartiet og KrF vil stemme i mot. Det vil sannsynligvis også Venstres ti representanter, skriver Klassekampen i dag .

Partipisk?

Før valget i 2005 oppga 31 Ap-representanter og ti Frp-representanter på forespørsel fra Nei til EU at de ville stemme nei til forslaget. Dermed er ja-siden avhengig av at de to store partiene bruker pisken på sine representanter for at forslaget skal kunne bli vedtatt.

Lederen i Trondheim Arbeiderparti, Rune Olsø, sier til Adresseavisen i dag at han frykter for det rødgrønne samarbeidet hvis Arbeiderpartiet sørger for flertall for Høyres forslag.

- Truer samarbeidet

- Vi er meget urolige og kan nesten ikke tro det vi nå opplever. Dersom gruppeledelsen i Aps stortingsgruppe trumfer gjennom en binding for det store mindretallet som i neste omgang sikrer flertall for Høyres grunnlovsendring, er det en handling som kan få konsekvenser langt ut over selv lovendringen. Vi tror dette vil true hele det rødgrønne samarbeidet, både nasjonalt og rundt omkring i landet - som her i Trondheim, uttaler Rune Olsø til avisen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy