– Dersom vi skal makte å heve pensjonsalderen, må det jobbes på mange fronter. Det er et lederansvar å jobbe for gode holdninger til alle aldersgrupper i arbeidslivet. Undersøkelsen viser at vi har langt fram til målet, sier kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich i KLP.
På oppdrag fra KLP har Perduco telefonintervjuet et representativt utvalg på 1000 personer i desember 2007.
Spørsmålene er utarbeidet i samarbeid med Senter for Seniorpolitikk og Per Erik Solem, som forsker på eldre arbeidstakere ved NOVA - Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring.
Yrkesdeltakelsen faller
Yrkesdeltakelsen i Norge faller drastisk i tiåret opp mot normal pensjonsalder. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 87 prosent av nordmenn mellom 40 og 54 år er i arbeid, mens det synker til under 66 prosent for personer mellom 55 og 66 år. Dersom yrkesdeltakelsen hadde vært den samme som for førstnevnte aldersgruppe, ville det vært nesten 140.000 flere personer i arbeidslivet.
Arbeidsdagen mister innhold
Hvor givende er arbeidsdagen for seniorene? KLP ba deltakerne ta stilling til følgende påstand: "Jeg får stadig mer interessante arbeidsoppgaver." I gjennomsnitt svarer opp mot 75 prosent i aldersgruppene under 50 år bekreftende på dette. For aldersgruppen over 50 år er imidlertid andelen falt til 57 prosent.
- Utstøting handler om både mer og mindre tydelige signaler fra ledere og kolleger. Et så markant fall i andelen som får stadig mer interessante arbeidsoppgaver, viser fallende trivsel og motivasjon for seniorene, sier Ole Jacob Frich.
ØNSKER TRYGGERE PENSJON: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller ønsker seg et tryggere, mer forutsigbart og mer rettferdig pensjonssystem.
Ole Martin Wold
Ingun A. Mæhlum
Per Flakstad
Per Flakstad
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Leif Martin Kirknes