JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre krav for likelønn

Ingen stillinger under 40 prosent, likestilling av skift og turnus og statlig pott til kvinneyrker. Det er Siri Jensen og Kvinner på tvers' oppskrift på hvordan likelønn skal oppnås.

2008011114255320131216033402

Innen første mars skal Likelønnskommisjonen, under ledelse av Anne Enger, levere sin rapport om arbeidet for likelønn. I dag la Kvinner på tvers-nettverket fram sine forslag til kommisjonen om hvordan de mener problemet bør gripes an.

– Det finnes tall oppad stolper og nedad vegger om lønnsforskjellene i samfunnet. Det som mangler, er handling. Vi mener forslagene våre kan gjennomføres raskt, og lanserer dem som et program for de første hundre dagene av en satsing. Skal man mene alvor, må man gjøre noe som monner, sier Siri Jensen til Fagbladet.

Tre krav

Jensen er koordinator for kvinner på tvers, representerer Kvinnefronten og er medlem av Fagforbundet. Hun overrakte følgende krav til kommisjonen:

– Likestilling av turnus og skift nå, uten flere utretninger

– Regjeringen må sette av penger allerede ved årets tariffoppgjør som partene kan disponere, og følge opp hvert år til likelønn er oppnådd

– Lovfestet rett til heltidsarbeid. Styrke deltidsansattes fortrinnsrett etter arbeidsmiljøloven. Ingen stillinger må utlyses under 40 prosent.

Ikke bare tariffoppgjør

– Likestilling av skift og turnus bare roper på å bli gjennomført, sier Siri Jensen.

Hun framholder at Regjeringen må ga inn med ekstra penger til kvinnedominerte yrker for at det skal bli fart i likelønn.

– Det ikke er mulig å få rettet opp skjevhetene i likelønn i vanlige tariffoppgjør fordi rammene er for små. Denne potten må derfor komme som et tillegg til tariffoppgjøret og med egne forhandlinger om hvordan dette skal fordeles, understreker Jensen.

– En politisk sak

Hun framholder at det er viktig å anerkjenne at de store lønnsulikhetene mellom kvinner og men er et samfunnsproblem og krever politisk grep. Tidligere krav om kvinnepott har strandet fordi det har vært argumentert med at dette er en sak for partene i arbeidslivet.

Kvinner på tvers tar høyde for det, og krever derfor at regjeringen stiller med penger, og som partene i arbeidslivet fordeler.

– Det må skje gjennom kollektive avtaler – ikke på individnivå, som som oftest favoriserer menn, sier Siri Jensen.

Ambisjoner

Likelønnskommisjonens leder Anne Enger, som til daglig er fylkesmann i Østfold, takket for innspillene som hun vil ta med seg videre.

Hun sa på pressekonferansen i dag at kommisjonen og har som ambisjon å komme med konkrete forslag til regjeringen om å få ned den store forskjellen i timelønn mellom kvinner og menn, som i dag ligger på gjennomsnittlig 85 prosent.

Kvinner på tvers er et samarbeid mellom ulike kvinneorganisasjoner og fagforeninger og nettverk, organisert rundt en årlig konferanse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy