JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utviklingshemmede: Film om sjalusi

Sjalusi er en utfordring for de fleste av oss. To danske seksualveiledere og fem unge funksjonshemmede har laget en dokumentar om denne vonde følelsen.

2008011414594520131216033507

– Dere har vært supergode!

Seksualveilederne Janne Liliendal og Simon Simonsen har sammen med fem voksne utviklingshemmede laget film om sjalusi. Etter premieren på Kosten og Jalousien i København deler de ut blomster og diplomer til de øvrige deltakerne.

– Takk for at dere har vært så ærlige og modige. Det har virkelig vært deilig å samarbeide med dere.

Gjør vondt

De to danske seksualveilederne er kjærester både privat og i filmen. I Kosten og Jalousien får vi se situasjoner hvor også de kan bli sjalu.

Liliendal og Simonsen har i lang tid arbeidet sammen med de fem andre skuespillerne i mannegrupper, kvinnegrupper og grupper for par.

– Sjalusi er ett av flere problemer som vi arbeider med i grupper for utviklingshemmede ungdommer og voksne, forteller Simonsen.

– Dette er en smertelig følelse som kan ramme oss alle. Og de aller fleste har vel erfart at sjalusien, i likhet med andre ubehagelige følelser, ikke lar seg feie under teppet. Vi må alle arbeide med sjalusien når den dukker opp. Og kanskje blir vi aldri ferdig med den.

Mye humor

Kosten og Jalousien er bygd på reelle erfaringer i og utenfor gruppa. Deltakerne spiller rollespill uten manus, så skuespillerne må improvisere i hver enkelt situasjon. Resultatet er mange gode, impulsive og overraskende replikker. Humring og latter preget derfor naturlig nok premieren hvor de fleste publikummere var familie, venner og pedagoger.

Filmen åpner med at Bo Jørgensen, en av de fem skuespillerne med utviklingshemning, bokstavelig talt feier sjalusien under teppet. I neste scene sitter hele gruppa samlet for å ta stilling til om det er mulig.

– Det er pinlig, men også godt å snakke om sjalusi og få den ut, mener Camilla Jørgensen.

– Man kan ikke feie sjalusien under teppet, slår hun fast.

Pia Brandt ser lenge på Camilla, nikker og støtter budskapet. Det gjør også de andre rundt bordet.

– Camilla har rett. Du blir ikke kvitt sjalusien på den måten.

Løsning

Pia Brandt har vært sammen med Kevin Lakomy i tre år. Nå er det snart to år siden de ble ringforlovet. Han er en ung mann som ikke sjelden vekker interesse hos damene. Det har derfor vært flere situasjoner hvor kjæresten hans har vært plaget av sjalusi.

På filmen kommer Camilla bort til Kevin og legger an på ham. Først uten at han reagerer. Men Pia reagerer. Hun blir lei seg. I løpet av samtalen rundt denne scenen finner deltakerne fram til en løsning som alle kan leve med.

I neste scene kommer Camilla igjen bort til Kevin. Nå reagerer han med å peke på ringen og be henne ta bort hånda si fra hans. Det må hun finne seg i, og Pia er fornøyd.

Pia og Kevin er enige i at rollespill er en god måte å takle sjalusien på. Etter mange måneders arbeid med temaet har Pia sluttet å få veldig vondt når hun blir sjalu. Nå tar hun saken opp med Kevin. Og når han kan bekrefte sin kjærlighet, får hun det godt igjen.

Etter sjalusidramaet mellom Kevin, Pia og Camilla får vi se hvordan det går når den single unge damen skal ut og sjekke. Det blir mange vanskelige valgsituasjoner for både Camilla og de to mennene, Bo Jørgensen og Robert Roslundh, som hun nå må velge mellom. Og de unge mennene slipper heller ikke unna den vonde følelsen av sjalusi.

Morsom og nyttig

Sjalusi er et tema som for mange er vanskelig å snakke om. Samtidig er det av og til helt nødvendig å bearbeide sjalusifølelsen. Filmen Kosten og Jalousien kan være til hjelp for eksempel i boliger eller grupper for utviklingshemmede. Den kan bestilles fra ser-i-os.dk. Den koster 200 danske kroner + moms.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy