– Vann er vårt viktigste næringsmiddel. Offentlig eie og drift skal sikre innbyggerne retten til rent vann til selvkost. Ut fra denne holdningen er det en selvfølge at Fagforbundet støtter Senterpartiets forslag om å lovfeste at vann- og kloakkvirksomhet skal forbli i offentlig eie for all framtid, sier Guldbrandsen.
– Alternativ drift
Etter en storstilt annonsekampanje i fjor høst, har Veolia nå sendt brev og en informasjonsavis til alle ordførere, rådmenn og tekniske sjefer rundt om i landet.
– Vi vil fortelle at det finnes et alternativ til egenregi, og påpeke fordelene med samarbeid mellom offentlig og privat sektor for vann- og avløpstjenester, sier markedsansvarlig Kristine Hellevik i Veolia Vann til Kommunal Rapport.
– Det finnes mye fagkunnskap, driftserfaring, opplæring og forskning i privat sektor. Vi tror en del kommuner vil se på samarbeid med private som et pragmatisk verktøy som kan bidra til å løse de faglige utfordringene, sier Hellevik.
– Forbrukerne betaler
– Dette er en politisk kamp som vi skal vinne, sier Stein Guldbrandsen. Han mener offentlig eierskap og drift av kommunenes vann- og avløpsanlegg er helt sentralt i den norske velferdsstaten .
– Veolia er et franskbasert multinasjonalt konsern med virksomhet over store deler av verden. I henvendelsen til kommunene sier de selvsagt ingenting om sine tanker om profittmuligheter. De må være store, siden selskapet bruker millioner på en annonsekampanje og henvendelse til kommunene. Og når totalregnestykket skal gjøres opp, er det vi forbrukere som har betalt overskuddet deres, sier Guldbrandsen.
Lite konkurranse
Norske kommuner har til nå vært svært forsiktige med å konkurranseutsette VA-driften. Oslo kommune har inngått kontrakt med Bekkelaget Vann AS om driften av Bekkelaget renseanlegg. Selskapet eies av Veolias svenske konkurrent Läckeby Water Group, ifølge Kommunal Rapport.
Tre svenske og en dansk kommune er foreløpig de eneste i Norden som har inngått kontrakter med Veolia om drift av VA-anlegget.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
Ingun A. Mæhlum
Per Flakstad
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
KABAL: Stillingene Drammen kommune har utlyst har flere ulike stillingsprosenter.
Vidar Eriksen