JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot Veolia

Lederen av Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen, advarer mot Veolias forsøk på å innynde seg hos ordførere og rådmenn for overta driften av kommunenes VA-anlegg.

2008011415381620131216033510

– Vann er vårt viktigste næringsmiddel. Offentlig eie og drift skal sikre innbyggerne retten til rent vann til selvkost. Ut fra denne holdningen er det en selvfølge at Fagforbundet støtter Senterpartiets forslag om å lovfeste at vann- og kloakkvirksomhet skal forbli i offentlig eie for all framtid, sier Guldbrandsen.

– Alternativ drift

Etter en storstilt annonsekampanje i fjor høst, har Veolia nå sendt brev og en informasjonsavis til alle ordførere, rådmenn og tekniske sjefer rundt om i landet.

– Vi vil fortelle at det finnes et alternativ til egenregi, og påpeke fordelene med samarbeid mellom offentlig og privat sektor for vann- og avløpstjenester, sier markedsansvarlig Kristine Hellevik i Veolia Vann til Kommunal Rapport.

– Det finnes mye fagkunnskap, driftserfaring, opplæring og forskning i privat sektor. Vi tror en del kommuner vil se på samarbeid med private som et pragmatisk verktøy som kan bidra til å løse de faglige utfordringene, sier Hellevik.

– Forbrukerne betaler

– Dette er en politisk kamp som vi skal vinne, sier Stein Guldbrandsen. Han mener offentlig eierskap og drift av kommunenes vann- og avløpsanlegg er helt sentralt i den norske velferdsstaten .

– Veolia er et franskbasert multinasjonalt konsern med virksomhet over store deler av verden. I henvendelsen til kommunene sier de selvsagt ingenting om sine tanker om profittmuligheter. De må være store, siden selskapet bruker millioner på en annonsekampanje og henvendelse til kommunene. Og når totalregnestykket skal gjøres opp, er det vi forbrukere som har betalt overskuddet deres, sier Guldbrandsen.

Lite konkurranse

Norske kommuner har til nå vært svært forsiktige med å konkurranseutsette VA-driften. Oslo kommune har inngått kontrakt med Bekkelaget Vann AS om driften av Bekkelaget renseanlegg. Selskapet eies av Veolias svenske konkurrent Läckeby Water Group, ifølge Kommunal Rapport.

Tre svenske og en dansk kommune er foreløpig de eneste i Norden som har inngått kontrakter med Veolia om drift av VA-anlegget.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy