Spiller seg mot jobbmålet

Vålerenga-sponsorene ønsket å bidra med mer enn å fylle på pengesekken. I forrige omgang resulterte det i jobb til ni ungdommer. Nå er et nytt kull unge klare for «Jobbsjansen».

2008012110182920131216033909

Det er midt på blanke formiddagen i Vålerengas storstue, Valhall, og 13 ungdommer kjemper om fotballen på kunstgresset. Prosjektleder i Jobbsjansen, Lars Eirik Eggen, blåser i fløyta og gir en ny kommando.

Det er siste dag av introduksjonsperioden til Jobbsjansen, og deltakerne har i fire uker konsentrert seg om kompetanseheving, lagbygging og fysisk trening.

– Her får ungdommene blant annet kurs i holdninger, konfliktløsning, presentasjonsteknikk og det grunnleggende trenerkurset i fotball. Introduksjonsperioden skal gjøre ungdommene bedre rustet for arbeidsoppgavene i både bedriftene og i Vålerenga, sier prosjektlederen.

Samfunnsansvar Jobbsjansen ble til etter initiativ fra Hafslund som gjennom samarbeidet med VIF ønsket å bidra med mer enn å fylle på pengesekken.

– Gjennom Jobbsjansen så de en mulighet for å vise samfunnsansvar i praksis, sier Torhild Strand, leder i Vålerenga mot rasisme.

Av første kull ungdommer mellom 17 og 23 år som startet opp høsten 2006, er samtlige i jobb eller har lærlingplass.

Med årets kull er Jobbsjansen utvidet, og foruten Hafslund, er også VIF-sponsorene Entra eiendom og Ica med på laget.

Minoritetsungdom Said Ali Dahir er en av de 13 som nå står på spranget til ny jobb.

– Jeg hadde søkt masse jobber, men det var vanskelig å få noe. Jeg har flyttet til Oslo fra Lillehammer, og kjente ingen, og det gjorde det enda vanskeligere, sier 20-åringen som nå ser fram til jobb på Ica.

Det var bare en tilfeldighet at han så annonsen for Jobbsjansen på nettet.

– Tidligere hadde jeg vært på Nav, men der var det ingen som sa noe om dette. Men jeg er interessert i fotball, og så annonsen på Vålerengas nettsider, sier Said.

– Jeg er også Vålerenga-fan, men Jobbsjansen fikk jeg vite om på Nav, sier Mishal Khawaja.

Av deltakerne i Jobbsjansen skal minst 75 prosent ha minoritetsbakgrunn, og dette målet er mer enn oppfylt. I fjor var det ingen jenter blant deltakerne, på nåværende kull er Mishal en av tre jenter.

Rekruttering Å få tak i alle som kan tenkes å ha behov for Jobbsjansen, har vært en utfordring:

– Rekrutteringen skjedde i samarbeid med Nav og Utdanningsetaten, og i tillegg satte vi inn annonser i avisene, og informerte gjennom ulike organisasjoner og treffsteder for ungdom, sier Lars Eirik Eggen.

Men prosjektledelsen skulle gjerne nådd enda bredere ut:

– Vi vet at det er mange unge som ikke registrerer seg hos Nav, og vi har prøvd å nå disse gjennom andre kanaler. Vi vet at vi ikke når ut til alle – men vi vet ikke hva mer vi skulle gjort, sier Torhild Strand.

Stolthet Etter introduksjonsperioden er ungdommene nå klare for neste trinn i prosjektet, fire ukers praksis i bedrift. Deretter går de inn i en fase der de jobber tre dager i uken i en bedrift og to dager for VIF og Vålerenga mot rasisme. Der er de inne i ulike prosjekter, og kan velge mellom å jobbe direkte for VIF, på Vålerenga bo- og servicesenter eller på SFO.

– For mange av ungdommene har det stor betydning at vi er så tett knyttet opp til VIF, sier Lars Eirik Eggen. – Mange av dem er svært fotballinteresserte, og noen er også gode spillere selv.

Ved å kombinere bedriftspraksisen med å jobbe for VIF, får de en mykere start på jobbingen, samtidig som det bidrar vi til å holde motivasjonen oppe. «Oslos stolthet» er Vålerengas slagord – og vi vil at ungdommene også skal være stolte av å være med på Jobbsjansen, sier Lars Eirik Eggen.

Jobbsjansen

– Samarbeidsprosjekt mellom VIF, Vålerenga mot rasisme, Nav og bedriftene Hafslund, Entra Eiendom og Ica. Støttet av Barne- og likestillingsdepartementet og Oslo kommune.

– Målgruppe: Ungdom 17–23 år. Minst 75 prosent skal ha minoritetsbakgrunn.

– Varighet: Åtte måneder. Deltakere får individstønad fra Nav. I tillegg dekkes månedskort og en rekke andre utgifter, og alle får være med på Vålerengas hjemmekamper.

– Innhold: Fire ukers introduksjonsperiode, deretter fire uker i bedrift. Resten av perioden jobber deltakerne tre dager per uke i bedrift, og to dager i Vålerenga mot rasisme, og er utplassert på SFO, jobber med fotballturneringer, jobber på bo- og servicesenter og skriver for vif.no.

– Mål: Fullført kurs munner ut i jobb.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy