Arbeidsløsheten blant ungdom er ikke lenger et hett politisk tema slik det var for bare få år siden. Ledighetstallene blir stadig lavere, og bare i løpet av det siste året er ledigheten for unge under 30 år redusert med 30 prosent.
– Unge under 21 år har lovfestet rett til utdanning eller arbeid. Hvorfor er det likevel registrert 128 helt ledige i denne aldersgruppen i Oslo?
– Det kan være flere årsaker. En er at vi i Nav ikke har klart å følge godt nok opp, men det kan også være at den enkelte ikke har ønsket å ta imot det tilbudet de har fått. De har rett til utdanning eller arbeid – men de har også rett til å avslå tilbudene de får, sier avdelingsdirektør Tom Daniel Øyrehagen Sunde i Nav Oslo.
– Hva slags tilbud får ungdom som oppsøker Nav Oslo?
– Vi har ingen spesiell vakttjeneste for ungdom, men lavere ledighet gir oss en mulighet til en tettere oppfølging. Alle unge som ønsker råd og veiledning får tilbud om individuelle samtaler.
Jobbsøkingskurs og temadager der ungdommene kan møte representanter for bedrifter med ledige jobber, er et tilbud til dem som er klar for å gå direkte ut i jobb. Men en del har behov for mer hjelp for å komme seg ut av ledighetskøen, sier Øyrehagen Sunde.
Etter statistikken å dømme, gjelder dette stadig flere. Selv om ledigheten har gått ned, er det nå flere ungdommer i arbeidsmarkedstiltak enn det var for et år siden.
– Er det slik at arbeidsgiverne forventer å få støtte fra Nav når de ansetter ungdom?
– Det varierer etter hvilken type jobb det er snakk om. Men mange unge mangler referanser, og står mye sterkere på arbeidsmarkedet hvis de gjennom en praksisperiode har fått vise at de kan stå på.
– Mange av Navs ungdomstiltak er lagt opp i samarbeid med eksterne kursarrangører. Hvorfor gjør ikke Nav denne jobben selv?
– Kursene er i seg selv et kvalifiserende element, og når vi kjøper kurs, kjøper vi også tilgang til kursarrangørenes nettverk. Det kompletterer vårt eget kontaktnett så vi kan gi arbeidssøkende ungdom et enda bedre tilbud.
– Vi har flere samarbeidspartnere som kjører kurs for oss, og der samtlige deltakere som fullfører går ut i fast jobb eller lærlingplass.
– Mener dere at tilbudet til ungdom i Oslo nå er godt nok?
– Vi evaluerer hele tiden det vi gjør. Akkurat nå vurderer vi å få til en enda tettere oppfølging av den enkelte i jobbsøkeprosessen, sier avdelingsdirektør Øyrehagen Sunde.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold