JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjøper kurs og kontakter

– Når vi kjøper eksterne kurs, kjøper vi også tilgang til kursarrangørenes nettverk. Det kompletterer vårt eget kontaktnett, og dermed kan vi gi arbeidssøkende ungdom et enda bedre tilbud, sier avdelingsdirektør Tom Daniel Øyrehagen Sunde i Nav Oslo.

2008012110182120131216033910

Arbeidsløsheten blant ungdom er ikke lenger et hett politisk tema slik det var for bare få år siden. Ledighetstallene blir stadig lavere, og bare i løpet av det siste året er ledigheten for unge under 30 år redusert med 30 prosent.

– Unge under 21 år har lovfestet rett til utdanning eller arbeid. Hvorfor er det likevel registrert 128 helt ledige i denne aldersgruppen i Oslo?

– Det kan være flere årsaker. En er at vi i Nav ikke har klart å følge godt nok opp, men det kan også være at den enkelte ikke har ønsket å ta imot det tilbudet de har fått. De har rett til utdanning eller arbeid – men de har også rett til å avslå tilbudene de får, sier avdelingsdirektør Tom Daniel Øyrehagen Sunde i Nav Oslo.

– Hva slags tilbud får ungdom som oppsøker Nav Oslo?

– Vi har ingen spesiell vakttjeneste for ungdom, men lavere ledighet gir oss en mulighet til en tettere oppfølging. Alle unge som ønsker råd og veiledning får tilbud om individuelle samtaler.

Jobbsøkingskurs og temadager der ungdommene kan møte representanter for bedrifter med ledige jobber, er et tilbud til dem som er klar for å gå direkte ut i jobb. Men en del har behov for mer hjelp for å komme seg ut av ledighetskøen, sier Øyrehagen Sunde.

Etter statistikken å dømme, gjelder dette stadig flere. Selv om ledigheten har gått ned, er det nå flere ungdommer i arbeidsmarkedstiltak enn det var for et år siden.

– Er det slik at arbeidsgiverne forventer å få støtte fra Nav når de ansetter ungdom?

– Det varierer etter hvilken type jobb det er snakk om. Men mange unge mangler referanser, og står mye sterkere på arbeidsmarkedet hvis de gjennom en praksisperiode har fått vise at de kan stå på.

– Mange av Navs ungdomstiltak er lagt opp i samarbeid med eksterne kursarrangører. Hvorfor gjør ikke Nav denne jobben selv?

– Kursene er i seg selv et kvalifiserende element, og når vi kjøper kurs, kjøper vi også tilgang til kursarrangørenes nettverk. Det kompletterer vårt eget kontaktnett så vi kan gi arbeidssøkende ungdom et enda bedre tilbud.

– Vi har flere samarbeidspartnere som kjører kurs for oss, og der samtlige deltakere som fullfører går ut i fast jobb eller lærlingplass.

– Mener dere at tilbudet til ungdom i Oslo nå er godt nok?

– Vi evaluerer hele tiden det vi gjør. Akkurat nå vurderer vi å få til en enda tettere oppfølging av den enkelte i jobbsøkeprosessen, sier avdelingsdirektør Øyrehagen Sunde.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy