JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IPLOS: Endelig endringer

– Dette er gledelig, er Mette Nords umiddelbare kommentar til meldingen om at regjeringen vil endre IPLOS (Individbasert pleie- og omsorgsstatistikk).

2008012613514620131216034516

Fagforbundet har vært blant de sterkeste kritikerne av et system som brukerne opplever som krenkende. Departementet hadde utarbeidet en veileder for tjenesteytere innen kommunal pleie og omsorgstjeneste. Ansatte skulle registrere brukernes begrensinger og hjelpebehov og dermed også svært intime detaljer om personer med funksjonshemninger. – Det er flott at regjeringa tar signalene fra alle dem som har reagert, sier Mette Nord, medlem av Arbeidsutvalget i Fagforbundet. Da forskriftene var ute til høring, påpekte Fagforbundet at formuleringene ville virke krenkende. Siden støttet Norsk Handikapforbund (NHF) innsigelsene fra Fagforbundet. NHF og andre brukerorganisasjoner var ikke med i høringsrunden. I tråd med at brukerorganisasjonene ble holdt utenfor høringsrunden, var det heller ikke meningen at den enkelte bruker skulle se hvilke opplysninger som ble registrert om ham eller henne. – Et slikt system har en etisk side, mener Mette Nord. Hun tror tjenesteyteren ubevisst ville blitt påvirket av at han eller hun skulle registrere brukernes hjelpebehov på denne måten, og det ville ha svekket brukerens autoritet. Nord og andre fra Fagforbundet har diskutert saken med den politiske ledelsen i departementet. – De skjønte at det kunne virke støtende hvis brukeren fikk se opplysningene. Det er jo også helt feil at brukeren selv ikke skulle få se hva som ble registrert på ham eller henne, sier Nord som gir departementet honnør for at de har tatt inn over seg kritikken av veilederen. Mange kommuner har allerede tatt veilederen i bruk. Et enstemmig kommunestyre i Nittedal har derimot vedtatt å vente til IPLOS blir endret.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy