JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kreftomsorg: Harmonisk miljø på hospice

På Hospice Sangen på Hamar kommer mennesker med uhelbredelige sjukdommer. Her henter de styrke og mot. Sangen har lagt liv til dagene siden åpningen i 2004.

2008012615562220131216034524

På Hospice Sangen på Hamar kommer mennesker med uhelbredelige sjukdommer. Her henter de styrke og mot. Sangen har lagt liv til dagene siden åpningen i 2004. Et menneske som får en alvorlig diagnose og beskjed om at det ikke er noe å gjøre for ham eller henne, blir gjerne overveldet av kaos, maktesløshet og håpløshet. Og langs veien som fører dem mot avslutningen av livet, vil mange i tillegg oppleve sorgen over en rekke funksjonstap. Da kan et hospice inspirere pasienten til likevel å glede seg over livet og leve de dagene som hver og en har fått til rådighet.

Mye å gi

– Når medisinen sier at det ikke er mer å gjøre, sier vi at det likevel er så uendelig mye vi kan gjøre. Slik oppsummerer Marte Lie Øverland, sjukepleier ved Sangen, hospicebevegelsens grunntanke. Hospice Sangen tar imot pasienter med sjukdommer som ikke eller vanskelig lar seg kurere. Hver dag hele uka tar de imot pasienter med uhelbredelige diagnoser som Multippel Sklerose (MS), ulike former for kreft, ALS (amyotrofisk lateralsklerose, en kronisk organisk nervesjukdom), alvorlige hjerte- og lungesjukdommer samt Parkinson.Pasientene slipper å gå gjennom noen byråkratiske prosedyrer for å få plass. Det er bare å ta en telefon, og alle får komme uten å måtte betale for det. Lie Øverland opplyser at kreftpasienter får komme innom til et første møte allerede i løpet av ei uke eller to.

Hele mennesket

Hospicebevegelsen ser og tar vare på alle sidene ved livet og betrakter mennesket som en helhet. – Vi prøver å redusere lidelsene og problemene for både pasienten selv og slitne pårørende på alle områder. Det gjenspeiler seg i vårt tverrfaglig team som består av fysioterapeut, sjukepleiere, sosionom, ernæringsfysiolog, lege, prest, musikkterapeut, kokk, helsesekretær, aktivitør, vaktmester og husøkonom, forteller Lie Øverland. Sjukdommer og medisiner medfører ofte problemer på flere områder. Mange får for eksempel problemer med appetitten, fordøyelsen, motorikken og energien. Og ikke få familier trenger å gå gjennom økonomien med en fagperson. Psykologiske og eksistensielle behov blir ivaretatt gjennom individuelle samtaler eller i grupper.

Leve med tap

En del av den veien vi går, består av tap. For mennesker med en alvorlig diagnose kan tapene dominere tilværelsen fullstendig. – Vi vil gjerne danne en kontrast til alt det triste. I stedet for først og fremst å se funksjonstapene, har vi aktiviteter og terapi som skal hjelpe dem å mestre funksjonstapene. De kan ikke gjøre alt det de har klart før. Men vi kan vise at noe kan gjøres på en annen måte. Og de kan gjøre mye som de aldri før har gjort.

Gode farger

Hospice Sangen er innredet etter feng shui-filosofien. Denne 3000 år gamle kinesiske filosofien brukes til å innrede og velge farger for å skape mest mulig harmoni. Innredningskonsulentene Barbara Hagen og Runa Søtvedt, som har arbeidet med rehabilitering av Sangen, har også vært oppmerksom på at stedet skal gi og ikke tappe pasientene for energi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy