På Hospice Sangen på Hamar kommer mennesker med uhelbredelige sjukdommer. Her henter de styrke og mot. Sangen har lagt liv til dagene siden åpningen i 2004. Et menneske som får en alvorlig diagnose og beskjed om at det ikke er noe å gjøre for ham eller henne, blir gjerne overveldet av kaos, maktesløshet og håpløshet. Og langs veien som fører dem mot avslutningen av livet, vil mange i tillegg oppleve sorgen over en rekke funksjonstap. Da kan et hospice inspirere pasienten til likevel å glede seg over livet og leve de dagene som hver og en har fått til rådighet.
Mye å gi
– Når medisinen sier at det ikke er mer å gjøre, sier vi at det likevel er så uendelig mye vi kan gjøre. Slik oppsummerer Marte Lie Øverland, sjukepleier ved Sangen, hospicebevegelsens grunntanke. Hospice Sangen tar imot pasienter med sjukdommer som ikke eller vanskelig lar seg kurere. Hver dag hele uka tar de imot pasienter med uhelbredelige diagnoser som Multippel Sklerose (MS), ulike former for kreft, ALS (amyotrofisk lateralsklerose, en kronisk organisk nervesjukdom), alvorlige hjerte- og lungesjukdommer samt Parkinson.Pasientene slipper å gå gjennom noen byråkratiske prosedyrer for å få plass. Det er bare å ta en telefon, og alle får komme uten å måtte betale for det. Lie Øverland opplyser at kreftpasienter får komme innom til et første møte allerede i løpet av ei uke eller to.
Hele mennesket
Hospicebevegelsen ser og tar vare på alle sidene ved livet og betrakter mennesket som en helhet. – Vi prøver å redusere lidelsene og problemene for både pasienten selv og slitne pårørende på alle områder. Det gjenspeiler seg i vårt tverrfaglig team som består av fysioterapeut, sjukepleiere, sosionom, ernæringsfysiolog, lege, prest, musikkterapeut, kokk, helsesekretær, aktivitør, vaktmester og husøkonom, forteller Lie Øverland. Sjukdommer og medisiner medfører ofte problemer på flere områder. Mange får for eksempel problemer med appetitten, fordøyelsen, motorikken og energien. Og ikke få familier trenger å gå gjennom økonomien med en fagperson. Psykologiske og eksistensielle behov blir ivaretatt gjennom individuelle samtaler eller i grupper.
Leve med tap
En del av den veien vi går, består av tap. For mennesker med en alvorlig diagnose kan tapene dominere tilværelsen fullstendig. – Vi vil gjerne danne en kontrast til alt det triste. I stedet for først og fremst å se funksjonstapene, har vi aktiviteter og terapi som skal hjelpe dem å mestre funksjonstapene. De kan ikke gjøre alt det de har klart før. Men vi kan vise at noe kan gjøres på en annen måte. Og de kan gjøre mye som de aldri før har gjort.
Gode farger
Hospice Sangen er innredet etter feng shui-filosofien. Denne 3000 år gamle kinesiske filosofien brukes til å innrede og velge farger for å skape mest mulig harmoni. Innredningskonsulentene Barbara Hagen og Runa Søtvedt, som har arbeidet med rehabilitering av Sangen, har også vært oppmerksom på at stedet skal gi og ikke tappe pasientene for energi.
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim