Sparekniv mot helsepersonell
Viktige tjenester og personell blir radert ut dersom kutt-budsjettet for Rikshospitalet går i gjennom.
Styret i Rikshospitalet HF foreslår å kutte tolv årsverk for leger, 36 årsverk for pleieperonell og 11 årsverk for andre grupper. Styret legger opp til at budsjettet vedtas den 28. februar.
Rikshospitalet HF er stilt overfor et resultatforbedringskrav på omlag 350 millioner kroner fra 2007 til 2008.
De foreslåtte tiltakene er ikke nok for å komme i økonomisk balanse. Styret ber derfor administrasjonen legge fram ytterligere tiltak for å redusere bemanningen før endelig budsjettvedtak den 28. februar.
Men 80 prosent av inntektene til Rikshospitalet er finansiert gjennom aktivitet. Ved å minske aktiviteten, mister foretaket også inntekter. Skal innsparingene virkelig monne, må det gjennomføres store reduksjon i pasientbehandlingen for å komme i balanse. Dette kan øke behovet for kostnadsreduksjoner opp mot 600-700 milloner kroner, konstaterer styret ved Rikshospitalet.
Kutter årsverk Styret framholder at en kostnadsreduksjon primært må oppnås ved reduksjon i årsverk og variabel lønn. De tillitsvalgte nekter å vedta budsjettet.
– Budsjettet mangler 150 millioner på inndekningen, og det er ikke tydeliggjort hvilke konsekvenser dette får for pasientene.
Vi går i mot et budsjett som barberer viktige tilbud til pasientene og forringer kvalitet på pasientbehandling, utvikling og forskning ved foretakene, sier hovedtillitsvalgt Pål Berdal ved Radium - og Rikshospitalet til Fagbladet.
Han framholder at de foreslåtte innsparingene kommer etter flere år med omstilling, innstramming og nedbemanning, på tross av økning i pålagte oppgaver.
Kvitter seg med hjelpepleiere Fagforbundets hovedtillitsvalgt Pål Berdal er sterk kritisk til måten omstillingene nå skjer:
– På Medisinsk klinikk kvitter de seg med 10 hjelpepleiere . Det er kun hjelpepleiere som er blitt overtallige i omstillingsprosessen som nylig er avsluttet der. Det betyr at vi mister mangfoldet, og èn gruppe får monopol på pleie av pasientene, sier Berdal, som framholder at dette også bekymrer sykepleierne som er igjen.