JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medisinering: Ingen tvang

Pleierne på Vetleflaten i Voss er enige om at tvang ikke skal brukes. Heller ikke når pasienten trenger medisin.

2006020217213420131216035032

– Vil de ikke ha medisinen sin, får de den heller ikke. Vi har en filosofi på at det er pasienten selv som bestemmer om han eller hun skal ha medisin eller ikke, sier Mette Stark, pleiefaglig ansvarlig sjukepleier ved Vetleflaten omsorgssenter i Voss. Stark framhever at personalet på Vetleflaten er en bevisst og erfaren gruppe fagarbeidere. – Dette er ingen sovende gjeng. De ansatte her har stort sett lang erfaring, og nesten alle er utdannet hjelpepleiere. Vi har også en god støttespiller i tilsynslegen. For oss er det viktig at også han har en gjennomtenkt etisk holdning til bruk av tvang ved medisinering, mener Stark. Avvikene i forbindelse med medisinering ved norske sjukehjem er mange. I tillegg til feilmedisinering er det dokumentert omfattende bruk av tvangsmidler, inkludert manipulering, for å få medisinert pasientene. – Vi som arbeider her, kjenner regelverket og holder oss innenfor det, hevder Stark. På spørsmål om hva de gjør hvis en pasient nekter å innta livsnødvendig medisin, svarer hun: – Det har vi faktisk aldri opplevd. Og skulle det oppstå en slik situasjon, tror jeg faktisk vi hadde klart å løse den uten å bryte med regelverket. Selv om våre pasienter er som sjukehjemsbeboere flest, vet de at de får det bedre hvis de tar medisinen sin. – Hender det aldri at dere knuser medisinen i for eksempel syltetøyet? – Jo, det gjør vi. Men det er hvis en pasient har problemer med å svelge, og vi gjør det aldri uten at pasienten er klar over det. Vi løser også medisiner ut i kaffen. Men også da informerer vi pasienten om det, og serverer kaffen som medisin. De blir aldri lurt, og da er det ikke tvang.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy