– Forventningene om innsparingene er helt urealistiske, mener Petter Johansen. Han er kjøkkensjef ved Sjukehuset Innlandet HF på Reinsvoll og leder i Fagforbundets kjøkken- og kantinegruppe. Han har siden nyttår også hatt ansvaret for det tverrfaglige opplæringskontoret i Sykehuset Innlandet HF. – Kostnadene ved fullverdig kjøkkendrift utgjør gjennomsnittlig to–tre prosent av en institusjons totalbudsjett. Spørreundersøkelser blant pasienter og personale tyder på at matforpleiningen representerer minst 50 prosent av trivsels- og behandlingsgrunnlaget, sier han. Johansen frykter både oppsigelser og mindre effektiv behandling av pasientene dersom kjøkkenet flyttes ut. – Kjøkkenet er ikke en støttefunksjon. Maten er en grunnpilar i enhver behandling, og kjøkkenet er en del av kjernevirksomheten ved ethvert sjukehus og -hjem. Vi kan ikke gi pasientene et fullverdig tilbud uten skikkelig og individtilpasset matforpleining. Derfor er samspillet mellom kjøkken- og helsepersonell så viktig, mener Johansen, og advarer mot løsninger som innebærer at kjøkkenet fjernes fra institusjonene. Kjøkkensjefen viser til erfaringer fra København hvor ISS catering skulle stå for matleveransene til det nye rikshospitalet som ble bygd i begynnelsen av 1990-årene. – Etter to år måtte de bygge nytt kjøkken ved sjukehuset. ISS hadde ikke kalkulert med at de skulle levere mat til pasienter med 150 til 200 ulike dietter. Og ved sjukehusene varierer pasientmassen fra dag til dag. Det er umulig å legge inn bestilling flere dager i forveien. Mange pasienter har også dårlig appetitt. Da gjelder det å friste dem til å spise, og vi må kunne servere dem det de vil ha akkurat den dagen.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS
Uføre som er født mellom 1954 og 1962 vil få mer inn på konto hver måned.
Hanna Skotheim
TROFAST: Morten Andresen og Kari Tennebekk har 24 års historie sammen
Kathrine Geard
Fellesforbundets Jørn Eggum overleverer kravene fra arbeidstakerne til arbeidsgiverne i Norsk Industri.
Erlend Tro Klette
Kathrine Geard
Pensjonsforliket har to grunnpilarer. Det ene er at folk må stå noe lenger i jobb, den andre er at både myndigheter og partene selv må bidra til at det faktisk blir mulig å ha helse til å jobbe lenger, sier Tuva Moflag.
Sissel M. Rasmussen
EKSTRA: Må du jobbe på de røde påskedagene, blir det noen ekstra kroner i kassa.
colourbox.com