JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Alle AFP-forslagene for dårlige

Ingen av de tre forslagene til AFP-utvalget er gode nok, mener pensjonsopprørernes anfører Stein Aamdal.

2008020416223220131216035143

Det offentlige AFP-utvalget blir ikke enige. I stedet har de utarbeidet tre ulike modeller for AFP som skal ligge på bordet når NHO og LO møtes til tarifforhandlinger i mars, ifølge lekkasjer i Dagens Næringsliv.

Stein Aamdal, klubbleder i Aker Verdal og leder for aksjonen Forsvar AFP, mener ingen av forslagene er gode nok. Han spør om dette grepet fra AFP-utvalget er "en skinnmanøver som dekker over enighet om uakseptable føringer ved vårens tariffoppgjør".

– Ingen av forslagene inneholder Fellesforbundets prinsipp om kompensasjon for levealderjustering. Det betyr nye forhandlinger om AFP i hvert tariffoppgjør fremover.

– Ingen av forslagene inneholder LO-kongressens prinsipp om delvis kompensasjon for underregulering av utbetalt pensjon. Det betyr at AFP- tillegget spises opp systematisk.

– Ingen av forslagene sikrer opptjening av pensjonsrettighet slik AFP gjør i dag. Derfor blir ikke ny AFP ”like god eller minst like god” som dagens ordning.

- Skulle disse tre forslagene være de eneste å velge mellom for oss i vårens tariffoppgjør, kan regjeringen trygt trekke seg tilbake fra rampelyset. Da har de fått gjennomslag for å gjøre AFP til et arbeidsmarkedstiltak, skriver Aamdal i en pressemelding.

Ikke dårligere enn dagens AFP-aksjonistene krever at den framtidige AFP-ordningen ikke blir dårligere enn dagens. Da må følgende prinsipper ivaretas i løsningen, mener Aamdal:

– Når du går av med AFP så skal hver enkelt få beregnet et AFP-tillegg som gir deg samme livsvarige pensjon fra ordinær pensjonsalder (67 år) som om du hadde fortsatt i jobb til 67 år.

– Dersom yrkesaktive må jobbe lenger for å kompensere for levealderjustering, skal beregningsgrunnlaget for AFP-tillegget heves tilsvarende.

– Den systematiske underreguleringa av utbetalt pensjon som Stortinget har vedtatt, skal kun omfatte den delen av pensjonen som er over minstepensjon og at reguleringa ikke skal begynne før etter ordinær pensjonsalder, i dag 67 år.

– Deltidsarbeidende og andre med gjennomsnittlig årslønn under 4,3 G i 40 år må sikres minst like gode muligheter til å benytte AFP som dagens ordninger.

Plusser og minuser Stein Reegård, LOs sjeføkonom og representant i AFP-utvalget, er lite lysten på å kommentere oppslaget i Dagens Næringsliv.

- Jeg kan ikke kommentere disse før forhandlingene, utover det generelle at de viser ulike måter å sikre AFP-nivået på. De har sine plusser og minuser, skriver Reegård i en epost til Fagbladet.

- Tar ikke med LOs krav

Flere forbundsledere vender også tommelen ned for utvalgets nye modeller. Verken EL&IT-leder Hans O. Felix, nestleder Stein Kristiansen i Handel og Kontor eller leder Per Østvold i Transportarbeiderforbundet mener at noen av modellene ivaretar LO-kongressens krav om å videreføre AFP på dagens nivå, skriver Klassekampen.

Arne Byrkjeflot, leder i LO Trondheim, tror det kan bli en kampanje for å stemme nei til resultatet dersom utvalgets modeller legges til grunn for vårets tarifforhandlinger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy