For ett år siden hadde 34 seksjoner i Kongsberg kommune turnuser som ikke kunne godtas av tillitsvalgte. I mars i fjor ga Fagforbundet i Kongsberg arbeidsgiver frist til 1. februar i år for å ordne opp. Hvis ikke arbeidsgiver hadde innført lovlige turnuser ved alle arbeidsplasser i løpet av tre kvart år, ville forbundet ta saken til Arbeidsretten.
Antall ureglementere turnuser er blitt betraktelig lavere siden den gang. Men fremdeles er det minst åtte–ti seksjoner uten godkjent turnus.
Jobber med saken – Kommunen sier at de er i prosess og ber oss vente til april. Men arbeidsgiver har vært klar over at fristen var 1. februar i lang tid, og det holder ikke å si de jobber med saken, mener Johan Christian Hammer, en av to hovedtillitsvalgte i kommunen.
Turnusen ved mange seksjoner har ikke blitt sendt inn til de tillitsvalgte på mange år fordi arbeidsgiver visste at de ikke kunne godkjennes.
Høyt sjukefravær Grunnen til bråket om turnusene er ifølge Fagforbundet Kongsberg at kommunen ikke har satt av nok penger til forsvarlig drift av pleie- og omsorgssektoren.
– Driften er skjært til beinet. De har ikke penger til god nok bemanning. Underbemanning fører til ulovlige turnuser med blant annet mange korte vakter, sier Hammer, som legger til at pengene renner ut for å dekke opp for høyt sjukefravær.
Gjennomsnittlig sjukefravær ligger på mellom 16 og 18 prosent i pleie- og omsorgssektoren. Enkelte seksjoner er oppe i 25 prosent. Det blir selvsagt store arbeidsbelastninger over tid når en firedel av arbeidsstokken jevnt over er borte. I tillegg kommer problemet med å skaffe faglært arbeidskraft.
Det er også stor gjennomtrekk mange steder, og kommunen har problemer med å skaffe kvalifisert personale. Resultatet er at få faglærte ofte må følge opp ferske folk.
Konsulenter De ansatte mistet overlappingstid og tid til personalmøter etter at kommunen engasjerte konsulentfirmaet Part AS i 2003. Mange har heller ikke hatt medarbeidersamtaler på flere år. Og så ble altså turnussystemet rasert.
– Kommunen skulle spare, og de ansatte mistet møtepunkter for utveksling av informasjon og faglig oppdatering. Resultatet er elendige arbeidsforhold og lav kvalitet på tjenestene. Og nå ser det ut som vi må gå rettens vei for at kommunen skal holde seg til lov- og regelverk, sier Hammer.
Fagforbundet Kongsberg hadde ved utgangen av januar fremdeles ikke fått turnuslistene fra alle seksjonene i kommunen.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad