Ny runde i retten om Sabah

Sandefjord kommune ble i fjor idømt 40.000 kroner i bot for å ha latt kurdiske Sabah Magid arbeide i kommunen uten arbeidstillatelse. I går startet ankesaken i Agder lagmannsrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre-ordfører Bjørn Ole Gleditsch sa i sin forklaring til retten i går at det er lite verdig for Norge at Magid nå må livnære seg gjennom familie og bekjente.

– Magid er en mønsterperson sett i sammenheng med det Norge prøver å få til av integrering, sa ordføreren ifølge Sandefjords Blad.

– Uaktsom kommune

Kurdiske Sabah Magid kom til Norge som flyktning fra Irak i 2002. Han fikk fast jobb som miljøterapeut i Sandefjord kommune i 2005, etter å ha utført flere midlertidige jobber for kommunen tidligere.

Han fikk imidlertid avslag på søknaden om permanent opphold, og mistet jobben. Kommunen ble bøtelagt for ikke å ha sagt ham opp straks søknaden var avslått. Kommunen mener å ha vært i god tro om at Magid kunne fortsette sitt arbeidsforhold mens hans anke ble behandlet, og håper derfor at dommen blir omgjort av lagmannsretten.

Aktor Kjetil Baustad Egelie mener derimot at kommunen har opptrådt grovt uaktsomt og ønsker at dommen opprettholdes.

– Straffet for å ha gjort jobben sin – Sabah har vært i Norge i mange år. Han har ikke kostet det norske samfunnet en krone og har gjort en kjempejobb i kommunen. Etter at han ble sparket måtte kommunen sette inn to personer for å gjøre jobben han gjorde, sier Petter Brynhildsen, leder i Fagforbundet i Sandefjord, til Fagbladet.

Fagforeningslederen kan vanskelig se at kommunen skal ha opptrådt uaksomt. Han viser til at kommunen har fått høyst ulike og forvirrende svar fra saksbehandlere i UDI når Magids arbeidsleder har bedt om råd i saken.

– Sabah blir straffet for å ha gjort jobben sin. Samtidig får han ikke lov til å forsørge seg selv i Norge. Ikke å få lov til å forsørge seg selv er kanskje det mest nedverdigende man kan utsette et menneske for, mener Brynhildsen.

Kan ikke jobbe De siste to årene har Magid vært avskåret fra muligheten til å jobbe. Familie og venner har hjulpet ham å overleve. Fagforbundet i Sandefjord har også bevilget penger.

– Det er slitsomt å måtte leve på familie og venner. Jeg var hele tiden åpen og tydelig om min situasjon overfor min arbeidsgiver da jeg jobbet i Sandefjord kommune. Nå ser jeg bare fram mot at saken min blir ferdig, sa Magid ifølge Sandefjords Blad.

Powered by Labrador CMS