JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny runde i retten om Sabah

Sandefjord kommune ble i fjor idømt 40.000 kroner i bot for å ha latt kurdiske Sabah Magid arbeide i kommunen uten arbeidstillatelse. I går startet ankesaken i Agder lagmannsrett.

2008021511505920131216040036

Høyre-ordfører Bjørn Ole Gleditsch sa i sin forklaring til retten i går at det er lite verdig for Norge at Magid nå må livnære seg gjennom familie og bekjente.

– Magid er en mønsterperson sett i sammenheng med det Norge prøver å få til av integrering, sa ordføreren ifølge Sandefjords Blad.

– Uaktsom kommune

Kurdiske Sabah Magid kom til Norge som flyktning fra Irak i 2002. Han fikk fast jobb som miljøterapeut i Sandefjord kommune i 2005, etter å ha utført flere midlertidige jobber for kommunen tidligere.

Han fikk imidlertid avslag på søknaden om permanent opphold, og mistet jobben. Kommunen ble bøtelagt for ikke å ha sagt ham opp straks søknaden var avslått. Kommunen mener å ha vært i god tro om at Magid kunne fortsette sitt arbeidsforhold mens hans anke ble behandlet, og håper derfor at dommen blir omgjort av lagmannsretten.

Aktor Kjetil Baustad Egelie mener derimot at kommunen har opptrådt grovt uaktsomt og ønsker at dommen opprettholdes.

– Straffet for å ha gjort jobben sin – Sabah har vært i Norge i mange år. Han har ikke kostet det norske samfunnet en krone og har gjort en kjempejobb i kommunen. Etter at han ble sparket måtte kommunen sette inn to personer for å gjøre jobben han gjorde, sier Petter Brynhildsen, leder i Fagforbundet i Sandefjord, til Fagbladet.

Fagforeningslederen kan vanskelig se at kommunen skal ha opptrådt uaksomt. Han viser til at kommunen har fått høyst ulike og forvirrende svar fra saksbehandlere i UDI når Magids arbeidsleder har bedt om råd i saken.

– Sabah blir straffet for å ha gjort jobben sin. Samtidig får han ikke lov til å forsørge seg selv i Norge. Ikke å få lov til å forsørge seg selv er kanskje det mest nedverdigende man kan utsette et menneske for, mener Brynhildsen.

Kan ikke jobbe De siste to årene har Magid vært avskåret fra muligheten til å jobbe. Familie og venner har hjulpet ham å overleve. Fagforbundet i Sandefjord har også bevilget penger.

– Det er slitsomt å måtte leve på familie og venner. Jeg var hele tiden åpen og tydelig om min situasjon overfor min arbeidsgiver da jeg jobbet i Sandefjord kommune. Nå ser jeg bare fram mot at saken min blir ferdig, sa Magid ifølge Sandefjords Blad.

Kurdiske Sabah Magid kom til Norge som flyktning fra Irak i 2002.

Han er utdannet sosiolog og fikk fast jobb som miljøterapeut i Sandefjord kommune fra 1. mai 2005. Da hadde han midlertidig arbeidstillatelse i Norge.

I november 2004 fikk Magid avslag på asylsøknaden sin.

2. februar 2006 ble han sagt opp, etter at politiet hadde gjort kommunen oppmerksom på at han hadde fått avslag på søknaden om permanent opphold og dermed ikke hadde lov til å jobbe i dag.

I januar i år ga politiet kommunen en bot på 80 000 kroner fordi kommunen ikke selv hadde sørget for å si opp Magid straks søknaden om permanent opphold var avslått. Et enstemmig formannskap nektet å betale boten.

Etter to dagers rettssak avsa Sandefjord tingrett i går sin dom: Kommunen ble dømt for brudd på ulendingsloven, men bota ble halvert, til 40 000 kroner.

Sandefjord kommune har anket saken. Dom i ankesaken er ifølge Sandefjords Blad forventet mandag i neste uke.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy