JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nav er en bastard

Det blir ikke et ordentlig Nav før vi får en felles kultur i Nav, hevder Harald Lund, distriktssekretær i LO Stat.

2008021911160720131216040301

Lund innleda en todagers tillitsvalgtkonferansen for Nav-Telemark i regi av LO Stat Telemark, Fagforbundet, FO og NTL i Telemark. Målsettinga for konferansen var å sette fokus på medbestemmelse ute på de enkelte Nav-kontorer og hvordan LOs berørte forbund kan og må samarbeide.

– Når nå Nav er en realitet, er det tre ting vi må ha klart for oss dersom vi skal klare å oppnå noe overfor arbeidsgiverne, påpekte distriktssekretæren videre, og det er: samarbeid, være solidarisk og stå samla!

Tre kulturer til en

Konferanse som samla tillitsvalgte fra Nav-kontorene i hele Telemark hadde som mål å samle de tre kulturene som gjennom år har utvikla seg i henholdsvis den statlige trygdeetaten og Aetat, og de kommunale sosialetatene til én.

– En forutsetning er å lære hverandre å kjenne, fortsatte Harald Lund, og ikke minst få slått hull på en del myter.

Forholdet mellom de kommunalt ansatte og de statsansatte, både hva lønn og arbeidsforhold angår, ble da også et gjennomgangstema under hele konferansen. Hovedtillitsvalgt for de kommunalt ansatte i Notodden, Torodd Meyer, sa rett ut at han var svært misfornøyd med den jobben Fagforbundet hadde gjort i de sentrale forhandlingene og pekte særlig på lønnsspørsmålet.

Legaliserte ulikheter

– Vi kan ikke ha en lønnsforskjell på opptil 30.000 kroner mellom ansatte som gjør sammen jobben og det til og med på samme kontor. Her har fagbevegelsen sloss, og vunnet gehør for at en polsk arbeider skal ha norsk lønn når han jobber i Norge. Da kan vi ikke akseptere så store ulikeheter som vi nå finner blant Nav-ansatte. Våre medlemmer i Fagforbundet må på grunn av den dårlige kommuneøkonomien finne seg i å arbeide utover ordinær arbeidstid for å få unna arbeidet. Noen ganger skjer det uten noen form for lønnskompensasjon. Vi kan ikke å gå hjem, kom det fra flere av de deltakerne, når en klient står i døra og ikke har penger til mat.

Men tross frustrasjonen om lønns- og arbeidsbetingelser var det kulturbygging som kanskje interesserte de tillitsvalgte mest. For sjøl om det er store endringer for mange, med nye kolleger og mange nye arbeidsoppgaver, er målsettinga at de ansatte klarer å bygge opp et godt arbeidsmiljø.

– Ikke minst er det viktig at vi i LO-familien ikke blir hverandres motparter, men tvert imot samler oss. Kanskje bør vi etablere et LO-utvalg på hvert Nav-kontor som ivaretar medbestemmelsen, sa Lund blant annet.

Medbestemmelse

Spørsmålet om medbestemmelse er kanskje en av Navs akilleshæler. På den ene sida er kommunene som står hardt på sin lokale sjølråderett, og på den andre sida er Nav-direktørene, som i Telemark er Terje Tønnesen. Når Tønnesen tar en beslutning omfatter det flere kommuner, i motsetning til et kommunalt vedtak som bare kan beslutte saker som angår sosialdelen på sitt lokale Nav-kontor.

Det er også et paradoks at en leder som er ansatt i staten kan ansette kommunale medarbeidere, mens en leder som er kommunalt ansatt ikke kan ansette statlige medarbeidere. Og i følge leder for NTL Nav Telemark, Tommy Bakken, kommer de statsansatte til å slåss med nebb og klør for at bare statsansatte kan ansette mennesker i statlige stillinger.

Spørsmålet er om problemer i og med Nav kan løses før staten overtar alle funksjonene i Nav.

– Jeg tror vi har et statlig Nav i løpet av tre år, spår Torodd Meyer, og mener det kan være like greit:

– Da får vi likebehandling både hva ansatte og brukere angår.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKA

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy