JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reminisens: Gjensyn med de glade 50-åra

- Vi ville vekke gode minner hos de gamle. Slik ville vi gi dem noen gode opplevelser. Dessuten blir identiteten deres styrket ved å huske tilbake, forteller Merethe Klæboe og Anne Grete Ingebrigtsen. Derfor ble den harmoniske etterkrigstida gjenskapt ved Klukstuen omsorgssenter i sommer.

2004020112594920131216040547

De har vært på utallige loft og i like mange kjellere på jakt etter gamle klær og gjenstander. Etter et halvt års forberedelser kunne de ansatte ved Klukstuen omsorgssenter arrangere en to dagers 50-tallsfest sammen med beboere og besøkende. - Vår eldste beboer er med på moteoppvisningen. Det er jo veldig morsomt at Hariett Tuft på 96 år stiller opp i klær og frisyre fra 1950-tallet, synes Merethe Klæboe og Anne Grete Ingebrigtsen. Det var Merete og Anne Grete som tok initiativ til at Klukstuen omsorgssenter skulle arrangere en 50-tallsfest i sommer. I to dager var Klukstuen fylt av trekkspillmusikk, allsang, duft av nybakte lefser, ulike gjenstander og klær fra 1950-tallet.

Usikker

- Vi vurderte i hvor stor grad beboerne skulle være med på for eksempel moteoppvisningen. En av dem vi spurte, var redd for at noen skulle flire av henne, forteller Anne Grete. - De gamle vet at de husker lite, og det gjør dem usikre. Mennesker med demens vil lett føle at de dummer seg ut hvis noen ler av dem selv om de er med på noe som er og skal være morsomt. Det ville vi ikke utsette dem for. Merethe og Anne Grethe understreker at de arrangerer disse dagene for beboernes skyld. - Det skal være en positiv opplevelse for dem. Derfor er det vi ansatte som går catwalk, og de gamle får observere, kjenne på stoffet og minnes tida da slike antrekk ble brukt. Og publikum kan le av oss uten at det gjør noe.

Reminisens

Den to dager lange festen kan betraktes som et reminisensprosjekt. - Vi valgte 1950-åra fordi dette for de fleste var ei god tid. Våre beboere var da i 30-40-åra, krigen var slutt og de hadde anledning til skaffe seg ting. Når de ser og kjenner på klærne og tingene, kan de huske tilbake. De erkjenner at de har ei fortid, og slik blir deres identitet styrket. Minnene vekkes fortere når de får holde på konkrete ting. Da kan de huske hva redskapene ble brukt til. De kan også fortelle hvor i hjemmet deres denne gjenstanden står plassert - selv om de flyttet ut av huset for mangfoldige år siden. Men vi håper at ved å komme i kontakt med den tida, hjelper vi dem til å holde fast ved sin historie og identitet, sier Merethe Klæboe og Anne Grete Ingebrigtsen.

Inspirator

Det var like etter julemessa at de to stilte seg spørsmål om hva de nå skulle finne på. - Da ideen om moteoppvisning fra 1950-tallet dukka opp, tente vi begge på den. Og så har vi en ledelse som ikke møter alle ideer med spørsmål om hva det vil koste. Anne Brænden, som er daglig leder her ved Klukstuen omsorgssenter, setter tvert imot pris på at de ansatte tar initiativ og setter i gang aktiviteter. Hun inspirerer oss til å ta hånd om prosjektene og ta ansvar for at det blir gjennomført, sier Merethe.

Godt lagarbeid

Dermed var det fritt fram for Merethe og Anne Grethe å involvere kollegene i arrangement. Alle ansatte ved Klukstuen ble engasjert, og snart ble planene utvidet. Arrangementet skulle ikke begrenses til et moteshow, men det skulle gå over to dager, og de fikk tak i bakstekjerringer i klær fra 50-tallet, det ble arrangert dans til trekkspillmusikk, og de innredet ei huskestue med masse gjenstander fra 1950-tallet. - De ansatte har brukt temmelig mange timer av fritida si for å få til dette. Folk har vært i kjeller og på loft, de har besøkt gamle slektninger for å låne gjenstander og klær. Og så har vi annonsert etter bestemte ting. Mange mennesker har tatt vare på selskapsantrekk og brudekjolene sine. Men hverdagsantrekket har de slitt ut og kastet. Derfor har Hedmark teater vært til stor hjelp. Vi har fått låne både klær og ting gratis fra dem. Personalet har opplevd mye moro i forbindelse med forberedelsene og under selve arrangementet. Alle har bidratt, og det har vært skikkelig lagarbeid som har betydd mye for miljøet. Når en av arrangørene har måttet bruke arbeidstida i forbindelse med 50-tallsfesten, har arbeidskameratene overtatt arbeidsoppgaver selv om Klukstuen, i likhet med andre sjukehjem, ikke er overbemannet.

Støttespillere

Som alltid når noe arrangeres på Klukstuen, spiller venneforeningen med Odd Aspeli og Aud Sylte en viktig rolle. - Venneforeningen har kommet med sine bidrag til Huskestua og moteshowet. "Gammelordføreren", som Aspeli kalles, er dessuten konferansier under catwalken. Merethe og Anne Grethe er også takknemlig for at de to frisørene som driver en salong på Klukstuen, ville bidra. - De syntes det var en morsom utfordring, og har arbeidet to dager gratis for at frisyrene skal stå i stil til antrekkene.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy