JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reminisens: Selskap med minner

Pleierne ved Sogndalstunet har fått høyere kompetanse. Videreutdanning og studieturer har blant annet ført til aktivt minnearbeid og mange koselige småselskaper på erindringsrommet.

2004101515045020131216040617

Carla Rivenes står smilende i døra og ønsker Ragnfrid og Tordis velkommen inn. Det er Janne Slotte som har invitert de to beboerne til et lite formiddagsselskap på erindringsrommet. Imens har Carla dekket kaffebordet og funnet fram en gammel kakeboks, kjevle og krumkakejern som ofte ble brukt da folk på landsbygda ikke bare bakte brød, men også lefser og potetkaker hjemme på gården. Carla og Janne har god greie på hvordan kvinnene arbeidet på gårdene før i tida, den gang Ragnfrid og Tordis var barn og hjalp mødrene sine på bakstehuset. Derfor er de i stand til å stille gode spørsmål som hjelper beboerne på gli. Og blir de gamle svar skyldig, finner de to vertinnene lett andre spor for samtalen, selv om de hele tida bevisst holder samtalen innenfor et begrenset tema. Det er så mye lettere å huske både gjøremål, hendelser og mennesker når en kan se og kjenne på konkrete gjenstander. Erindringsrommet er derfor utstyrt med mange gamle ting. Men de fleste småtingene står inni skapet og blir trukket fram bare når de kan være til hjelp for minnet. Gjenstander som ikke har noe å gjøre med dagens tema, kan gjøre det vanskelig å konsentrere seg. Etter en halv time med hyggelig prat om gamle dager, takker Carla for at Ragnfrid og Tordis ville komme. Carla og Janne er også glad for at de har fått lære mer om bakstedagene slik de var der Ragnfrid og Tordis vokste opp. De to gamle damene smiler og takker, de også. Det er ingen tvil om at det var koselig å komme sammen, og stas å bli spurt og lyttet til. Janne, Carla og de andre som arbeider med minneaktiviteter, legger stor vekt på at en sammenkomst på erindringsrommet skal være en god opplevelse. – Vi prøver oss fram og finner ut hvem som passer sammen. Alle skal slippe til, og ingen skal bli overkjørt, sier Janne. Og det er tydelig etter dagens kaffeslabberas at både Ragnfrid og Tordis fikk god tid til å minnes og fortelle fra sine egne liv. Vel ute av erindringsrommet fortsetter praten om gamle dagers arbeid på bakstehuset.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy