JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det er arbeidsplassene våre dere herjer med

– Jeg er gyseleg redd for å bli arbeidsledig. Det er viktig for meg å jobbe og vise at det er bruk for meg. Det forstår visst ikke politikerne som vil konkurranseutsette arbeidsplassen min – koste hva det koste vil.

2004012012350220131216040731

Det sa renovatør Odd Sømme i dokumentarprogrammet «Mot framtida» som ble vist i NRK 12. januar.

– Vi er gode nok, men vi er for dyre i konkurranse med privatansatte som verken har pensjonsordning eller tarifflønn, sier renovatørenes tillitsvalgte, Kjell Kaarvaag, i det samme programmet.

Både Odd og Kjell er dypt bekymret for arbeidsplassene sine. Stavanger Renovasjon er vurdert som et av landets mest effektive renovasjonsselskaper, men likevel vil det borgerlige politiske flertallet i byen konkurranseutsette tjenesten. Det endelige vedtaket er ennå ikke fattet, men deler av det kommunale selskapets kjernevirksomhet er allerede lagt ut på anbud, og alt er lagt til rette for at resten av tjenestene nå kan konkurranseutsettes.

Den røde tråden i NRK-dokumentaren er de ansattes frykt for hva som skjer med jobbene deres hvis søppelinnhentingen blir konkurranseutsatt, den viser hvordan slike prosesser forsurer arbeidsgleden og setter sitt preg på arbeidsmiljøet.

Stopp mobbingen

I forbindelse med programmet arrangerte Seksjon samferdsel og teknisk en konferanse i Oslo om konkurranseutsetting i renovasjonssektoren. Da Fagforbundets leder Jan Davidsen åpnet konferansen, ba han om at statsminister Kjell Magne Bondevik og alle andre politikere slutter å mobbe offentlig ansatte.

Davidsen henviste til Bondeviks nyttårstale der Bondevik tok opp mobbing på arbeidsplassen, og han oppfordret til å reise et menneskevern på arbeidsplassene, slik at folk kunne føle seg trygge.

– Den alvorligste mobbingen mot offentlig ansatte kommer fra deres egne arbeidsgivere, nemlig de politiske myndigheter. Skal Bondevik bli tatt på alvor, må han i alle fall slutte å mobbe de kommuneansatte. Når kommunale tjenester legges ut på anbud, skapes det et inntrykk av at folk som jobber i offentlig sektor er for dårlige og for dyre, sa Davidsen. Han sa videre at det gjenstår å finne et eneste eksempel der offentlige tjenester er blitt bedre og billigere og der de ansattes arbeidsvilkår ikke har forandret seg etter konkurranseutsetting.

Angrep på rettighetene

Forbundssekretær i Fagforbundet, Rolv Rynning Hanssen, var krystallklar i sin analyse av konkurranseutsetting og privatisering av offentlig sektor: – Det gir dårligere service til innbyggerne, dårligere lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte, men profitt til private selskaper, konkluderte han.

– Anbud betyr at de ansatte må betale for den profitten de private selskapene tar ut. Konkurranseutsetting er en utspekulert måte å angripe de ansattes rettigheter på, og det er de med lavest utdanning og de som i utgangspunktet har de dårligst betalte jobbene det går verst ut over, sa han.

Dårlige erfaringer

Terje Christiansen fra Trondheim har vært gjennom en runde med konkurranseutsetting av en del av søppelinnhentingen og effektivisering av kommunens egne tjenester. Han sa at effektiviseringen innebar to mann på bilene i stedet for tre, og at det på kort sikt så veldig rasjonelt og flott ut. Samtidig har det ført til færre tømminger for innbyggerne, mye større sykefravær og mer misnøye hos publikum. Renovasjonsavgiften gikk også opp.

Arbeidsmiljøet hos det private selskapet som overtok en del av tjenesten skulle også måles gjennom to spørreundersøkelser i forbindelse med et forskningsprosjekt, men det lot seg ikke gjøre. I løpet av et par år hadde nemlig 12 av 19 renovatører sluttet i selskapet!

Fakkeltog

I forbindelse med NRK-dokumentaren ble det arrangert fakkeltog i Stavanger. Der gikk blant andre Lars Anders Myhre, Ap-politiker og sentral fagforeningsrepresentant i mange år. – Dette handler om mennesker, deres rettigheter og deres arbeid. Men viktigst av alt er at de gjør en god jobb, sa han.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy