Tekst: KARIN E. SVENDSEN
Foto: DAG NORDSVEEN
I november flytta 24 beboere inn på somatisk avdeling flunkende nytt Bakkane bo- og behandlingssenter i Skien. I ansettelsesprosessen forut for åpningen oppfordret kommunen menn til å søke. Også MiO (Menn i Omsorgsyrker) med base på Høgskolen i Telemark annonserte etter menn. Og mennene kom. På en av postene er det nå like mange mannlige som kvinnelige pleiere. På de to andre postene er andelen noe mindre.
Her blir det bra
Hjelpepleier Lasse Sander og sjukepleier Svenn Salvesen, har begge fått jobb på Varpekollen post. I likhet med de fleste menn innen pleie- og omsorgssektoren har også de erfaring fra kvinnedominerte arbeidsplasser, og syntes det var fristende å søke seg til en institusjon som ville etablere et blanda miljø.
– Det er vanskelig å markere seg hvis du er aleine som mann et sted. Og det er jo synd uansett hva du jobber med, mener Sander.
Salvesen tror det blir et bedre arbeidsmiljø på Bakkane enn de fleste steder ellers. Han tror også det er en fordel for beboerne at så pass mange menn arbeider der.
– Vi er jo forskjellige og kan utfylle hverandre. Jeg tror det er positivist at både feminine og maskuline væremåter og kommunikasjonsmåter er representert, sier han.
Ettertrakta
Jan Otervik, snart ferdig utdannet hjelpepleier, er alene mann på Utsikten. Men i og med at det er flere menn på de andre postene, er han ikke redd for rollen som enslig svale.
– Jeg har erfaring fra arbeid i bolig, og følte meg ganske så ettertrakta. Mange brukere setter pris på å møte en mannlig pleier. Det tror jeg også gjelder blant eldre. Og så virker det som jeg blir godt tatt vare på av kollegene.
Otervik er enig med Sander og Salvesen i at menn har noe å tilføre bo- og behandlingssenteret.
– Det handler om at vi kommuniserer forskjellig med beboerne. Vi vil nok bringe andre tema på banen enn kvinner stort sett gjør. Kanskje er vi også litt mer praktiske.
Rekruttere og beholde
Leder for avdelingen synes de ansatte har fått en gylden anledning til å skape et helt nytt og godt miljø.
– Innimellom slaga med innflytting, brannøvelser og innredning har vi snakka mye om hva vi vil, forteller Gro Lobben-Seth.
– Folk er engasjerte, og vi er enige om at beboerne skal behandles individuelt så langt det er mulig. Vi er også enige om at vi skal være blide og være OK mot hverandre og beboerne uansett om vi har en god eller mindre god dag så langt det er mulig å se individet.
– Og så tror jeg det er en stor fordel for alle at vi har fått så mange mannlige pleiere. I og med at vi har fått så mange, håper jeg også vi får beholde dem.
Helge Svare, som er tilknyttet Mik-prosjektet ved Høgskolen i Telemark, vil undersøke om den store andelen mannlige ansatte har noe å si for miljøet og kvaliteten på tjenestene.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Birgitte Haneide / Ruter