Elna Knutsen, som er tillitsvalgt for Fagforbundet på A-hus, vil likevel ikke kalle endringene i helseforetaket en snuoperasjon.
– Jeg opplevde situasjonen i fjor som ganske heftig. Da var ikke ledelsen spesielt positivt innstilt til disse yrkesgruppene. Hvordan dette vil lande vet jeg ikke noe om, sier hun til Fagbladet.
"Litt dumt"
Knutsen forteller at det var på en konferanse i april i fjor at direktøren ved sykehuset, Erik Normann, ordla seg "litt dumt" i forhold til hvordan hjelpepleierne og helsefagarbeiderne skulle ivaretas på det nye sykehuset. Derfor engasjerte hun seg, blant annet gjennom aksjon helsefagarbeider, til å få ledelsen til å forstå viktigheten av at disse yrkesgruppene fortsatt skal ha sin plass i helseforetaket.
I begynnelsen av november i fjor hadde Fagforbundet, Sykepleierforbundet og sykehusledelsen tre møter, hvor funksjonsfordelingen på det nye sykehuset ble tatt opp. Knutsen mener det er synd at disse møtene ikke ble avholdt tidligere.
– Da ville vi unngått en del av den brannslukkingen vi har måttet holde på med det siste året, uttaler hun.
Hva er høy kompetanse?
I forbindelse med byggingen av det nye sykehuset, har det vært et uttalt mål at kompetansen ved akkurat dette helseforetaket skal være svært høyt.
– Når vi har stilt spørsmål om hjelpepleiere og helsefagarbeidere til ledelsen, har de alltid snakket om hvor høy fagkompetanse dette nye sykehuset skal ha. Men de har sagt veldig lite om hva dette innebærer, sier Knutsen.
Etter at både Fagforbundet og aksjon helsefagarbeider har henvendt seg til ledelsen, har sykehuset besluttet å ta inn 20 helsefagarbeiderlærlinger fra Lørenskog. De er også i samtaler med skoler i Skedsmo og Strømmen. Hvor mange lærlingplasser det endelig blir, er derimot usikkert.
– Men at det ser lysere ut i 2008 enn i 2007, er det ingen tvil om.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
Anita Arntzen