JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dyrepleierne får avtale

Nå får dyrepleierne og klinikkassistentene sin egen avtale.

2008022712184920131216041028

– Dette er et viktig bidrag til å rydde opp og få ordnede former i bransjen vår, sier leder i Norsk dyrepleier og assistentforening, Charlotte Gustavsson. Avtalen er forhandlet fram mellom Fagforbundet og Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA). I første omgang dreier det seg om en intensjonsavtale som gjelder fra 1. mars. Det betyr at ingen klinikker er forpliktet til å bruke den, men LA har forpliktet seg til å anbefale sine medlemmer om å legge avtalen til grunn når de fastsetter sine ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

Håper på tariffavtale

Målet er å gjøre avtalen gjeldene som en ordinær tariffavtale, og innen 1. september i år skal partene i gang med nye forhandlinger.

Intensjonsavtalen inneholder bestemmelser om minstelønnssatser, om arbeidstid og overtid, tidspunkt for lønnsutbetalinger, rett til lønn under sykdom, yrkesskadeforsikringer og mange andre forhold som gjelder ansettelsesforhold.

Avtalen fastsetter minstelønnssatser for ufaglærte, ansatte med relevant fagbrev og for de med autorisasjon som dyrepleiere. Siden dette er minstelønnssatser, kan arbeidsgivere fastsette høyere lønn etter en vurdering av klinikkens økonomi, produktivitet og konkurranseevne.

Fornøyd

– Vi er først og fremst fornøyd med å ha fått en avtale på plass. Her har Fagforbundet gjort en kjempejobb som vi er svært glade for, sier Charlotte Gustavsson som er leder i Norsk dyrepleier og assistentforening.

Samtidig er hun misfornøyd med minstelønnssatsene i avtalen: – De er altfor lave, mener hun.

– Likevel har jeg forståelse for at det var grenser for hvor tøffe lønnskrav det var mulig å stille når det viktigste poenget var å få til en avtale overhodet. Dette har lenge vært en svært uregulert bransje, og den nye avtalen rydder opp i mange viktige forhold. Derfor er vi glad for at den nå er på plass, sier hun.

– For første gang har vi en avtale som regulerer arbeidstid, og som gir oss rett til overtidsbetaling, tillegg for ubekvem arbeidstid, og andre forhold som de fleste andre arbeidstakere tar for gitt.

– Så får vi heller komme tilbake til minstelønnssatsene i senere forhandlinger, sier hun.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy