JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SFO: Prosjekt heltid

Ufrivillig deltid er spesielt utbredt innen SFO, hjemmetjenesten og på sjukehjemmene. To virksomheter i Østensjø bydel i Oslo går foran og viser at det er mulig å få has på problemet.

2006112012342820131216041128

– Jeg har gått opp fra 60 til 80 prosent stilling, forteller omsorgsarbeider Carmen Sande. Hun har sittet i den lokale prosjektgruppa sammen med Hilde Bakker, nestleder i Fagforbundet i bydelen.

Grenda bolig huser 14 brukere fordelt på to etasjer. I Sandes etasje er de til sammen 35 ansatte fordelt på 20 stillingshjemler. Hittil har sju av dem fått økt stillingsbrøken sin. Blant dem er Simin Goudarzi og Isabel Costa som har gått opp fra henholdsvis 80 og 90 til 100 prosent.

– Vi har rundt 100 tjenestesteder i bydelen. Snart er tida inne for å spre våre erfaringer til andre tjenestesteder og andre bydeler, sier Bakker. Hun er særlig opptatt av å få redusert uønsket deltid innen SFO i tillegg til renhold og pleie- og omsorgssektoren, men tror det blir veldig krevende å løse problemet for ansatte i SFO.

– Mange har for eksempel en 40 prosent stilling på SFO, og det er vanskelig å fylle den på samme arbeidsplass. Løsningen kan være å arbeide de resterende 60 prosent et helt annet sted. Jeg har selv en kollega i SFO som tar helgevakter i hjemmetjenesten. Det kan fungere for noen.

Uønsket deltid i Oslo

Om lag 42.000 personer arbeider i Oslo kommune. 30.000 av dem er fast ansatte. Av disse arbeider 11.000, eller omtrent 37 prosent, deltid.

Ved mellomoppgjøret i 2003 inngikk partene en avtale om å prøve å redusere uønsket deltid.

Fafo er engasjert for å kartlegge bruk av deltid samt ønsker om økt stillingsbrøk. Foreløpig er to tjenestesteder i Østensjø bydel kartlagt. På grunnlag av kartlegginga er det satt i gang et praktisk utviklingsarbeid ved disse to arbeidsplassene.

Allerede i høst blir erfaringene fra pilotprosjektene i Østensjø bydel spredt til resten av kommunen.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy