SFO: Prosjekt heltid
Ufrivillig deltid er spesielt utbredt innen SFO, hjemmetjenesten og på sjukehjemmene. To virksomheter i Østensjø bydel i Oslo går foran og viser at det er mulig å få has på problemet.
– Jeg har gått opp fra 60 til 80 prosent stilling, forteller omsorgsarbeider Carmen Sande. Hun har sittet i den lokale prosjektgruppa sammen med Hilde Bakker, nestleder i Fagforbundet i bydelen.
Grenda bolig huser 14 brukere fordelt på to etasjer. I Sandes etasje er de til sammen 35 ansatte fordelt på 20 stillingshjemler. Hittil har sju av dem fått økt stillingsbrøken sin. Blant dem er Simin Goudarzi og Isabel Costa som har gått opp fra henholdsvis 80 og 90 til 100 prosent.
– Vi har rundt 100 tjenestesteder i bydelen. Snart er tida inne for å spre våre erfaringer til andre tjenestesteder og andre bydeler, sier Bakker. Hun er særlig opptatt av å få redusert uønsket deltid innen SFO i tillegg til renhold og pleie- og omsorgssektoren, men tror det blir veldig krevende å løse problemet for ansatte i SFO.
– Mange har for eksempel en 40 prosent stilling på SFO, og det er vanskelig å fylle den på samme arbeidsplass. Løsningen kan være å arbeide de resterende 60 prosent et helt annet sted. Jeg har selv en kollega i SFO som tar helgevakter i hjemmetjenesten. Det kan fungere for noen.
Uønsket deltid i Oslo
Om lag 42.000 personer arbeider i Oslo kommune. 30.000 av dem er fast ansatte. Av disse arbeider 11.000, eller omtrent 37 prosent, deltid.
Ved mellomoppgjøret i 2003 inngikk partene en avtale om å prøve å redusere uønsket deltid.
Fafo er engasjert for å kartlegge bruk av deltid samt ønsker om økt stillingsbrøk. Foreløpig er to tjenestesteder i Østensjø bydel kartlagt. På grunnlag av kartlegginga er det satt i gang et praktisk utviklingsarbeid ved disse to arbeidsplassene.
Allerede i høst blir erfaringene fra pilotprosjektene i Østensjø bydel spredt til resten av kommunen.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS