Hjelpepleier Turid Kirkerud i Lørenskog kommune er en av dem som med et pennestrøk ble oppdragsgiver. Hun var fulltidsansatt hjelpepleier i kommunen og 50 prosent av tiden brukte hun på å stelle sin mann som ble pleietrengende etter en stupeulykke.
Med 30 års yrkeserfaring taklet hun både hjemmerespirator og pleieoppgavene. En eller annen gang i 2002 ble stillingsbrøken hennes plutselig endret fra 50 til 46 prosent - derved var hun blitt oppdragstaker og rettsløs.
– Det var ikke noe jeg valgte eller ble spurt om, forteller hjelpepleier Turid Kirkerud til Fagforbundets tillitsvalgtblad Oss. Parallelt ble hun fratatt alle rettigheter til sykepenger, pensjon og andre rettigheter som ansatte har i arbeidslivet.
Etter at bladet Oss tok opp Kirkeruds sak har kommunen snudd og tilbudt henne fast ansettelse.
Vet ikke selv
Oppdragstakerne utfører livsviktige pleie- og omsorgsoppgaver for kommunene, som støttekontakt, avlastningshjem, forsterkede forsterhjem og personlige assistenter. De har alt fra små stillingsprosenter til full stilling, likevel får de ikke vanlige rettigheter som andre ansatte.
Verst er det at mange oppdragstakere ikke er klar over sin egen situasjon, de tror de har det vanlige sikkerhetsnettet som andre offentlig ansatte har i forhold til sykepenger, ulykkesforsikringer og uførepensjoner.
– Dette er sosial dumping. Lovpålagte oppgaver i kommunene løses ved å bruke oppdragstakene. Denne problemstillingen rokker ved grunnleggende faglige rettigheter, sier Ingvild Moberg, som er organisasjonssekretær i Fagforbundet i Akershus.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen