Hjelpepleier Turid Kirkerud i Lørenskog kommune er en av dem som med et pennestrøk ble oppdragsgiver. Hun var fulltidsansatt hjelpepleier i kommunen og 50 prosent av tiden brukte hun på å stelle sin mann som ble pleietrengende etter en stupeulykke.
Med 30 års yrkeserfaring taklet hun både hjemmerespirator og pleieoppgavene. En eller annen gang i 2002 ble stillingsbrøken hennes plutselig endret fra 50 til 46 prosent - derved var hun blitt oppdragstaker og rettsløs.
– Det var ikke noe jeg valgte eller ble spurt om, forteller hjelpepleier Turid Kirkerud til Fagforbundets tillitsvalgtblad Oss. Parallelt ble hun fratatt alle rettigheter til sykepenger, pensjon og andre rettigheter som ansatte har i arbeidslivet.
Etter at bladet Oss tok opp Kirkeruds sak har kommunen snudd og tilbudt henne fast ansettelse.
Vet ikke selv
Oppdragstakerne utfører livsviktige pleie- og omsorgsoppgaver for kommunene, som støttekontakt, avlastningshjem, forsterkede forsterhjem og personlige assistenter. De har alt fra små stillingsprosenter til full stilling, likevel får de ikke vanlige rettigheter som andre ansatte.
Verst er det at mange oppdragstakere ikke er klar over sin egen situasjon, de tror de har det vanlige sikkerhetsnettet som andre offentlig ansatte har i forhold til sykepenger, ulykkesforsikringer og uførepensjoner.
– Dette er sosial dumping. Lovpålagte oppgaver i kommunene løses ved å bruke oppdragstakene. Denne problemstillingen rokker ved grunnleggende faglige rettigheter, sier Ingvild Moberg, som er organisasjonssekretær i Fagforbundet i Akershus.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold