Hjelpepleier Turid Kirkerud i Lørenskog kommune er en av dem som med et pennestrøk ble oppdragsgiver. Hun var fulltidsansatt hjelpepleier i kommunen og 50 prosent av tiden brukte hun på å stelle sin mann som ble pleietrengende etter en stupeulykke.
Med 30 års yrkeserfaring taklet hun både hjemmerespirator og pleieoppgavene. En eller annen gang i 2002 ble stillingsbrøken hennes plutselig endret fra 50 til 46 prosent - derved var hun blitt oppdragstaker og rettsløs.
– Det var ikke noe jeg valgte eller ble spurt om, forteller hjelpepleier Turid Kirkerud til Fagforbundets tillitsvalgtblad Oss. Parallelt ble hun fratatt alle rettigheter til sykepenger, pensjon og andre rettigheter som ansatte har i arbeidslivet.
Etter at bladet Oss tok opp Kirkeruds sak har kommunen snudd og tilbudt henne fast ansettelse.
Vet ikke selv
Oppdragstakerne utfører livsviktige pleie- og omsorgsoppgaver for kommunene, som støttekontakt, avlastningshjem, forsterkede forsterhjem og personlige assistenter. De har alt fra små stillingsprosenter til full stilling, likevel får de ikke vanlige rettigheter som andre ansatte.
Verst er det at mange oppdragstakere ikke er klar over sin egen situasjon, de tror de har det vanlige sikkerhetsnettet som andre offentlig ansatte har i forhold til sykepenger, ulykkesforsikringer og uførepensjoner.
– Dette er sosial dumping. Lovpålagte oppgaver i kommunene løses ved å bruke oppdragstakene. Denne problemstillingen rokker ved grunnleggende faglige rettigheter, sier Ingvild Moberg, som er organisasjonssekretær i Fagforbundet i Akershus.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte