JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uten sikkerhetsnett

Tusenvis av oppdragstakere i det offentlige har ingen rett på feriepenger, sjukepenger eller pensjon. De omfattes ikke av lovverket og finnes ikke i statistikkene.

2008030310054520131216041134

Hjelpepleier Turid Kirkerud i Lørenskog kommune er en av dem som med et pennestrøk ble oppdragsgiver. Hun var fulltidsansatt hjelpepleier i kommunen og 50 prosent av tiden brukte hun på å stelle sin mann som ble pleietrengende etter en stupeulykke.

Med 30 års yrkeserfaring taklet hun både hjemmerespirator og pleieoppgavene. En eller annen gang i 2002 ble stillingsbrøken hennes plutselig endret fra 50 til 46 prosent - derved var hun blitt oppdragstaker og rettsløs.

– Det var ikke noe jeg valgte eller ble spurt om, forteller hjelpepleier Turid Kirkerud til Fagforbundets tillitsvalgtblad Oss. Parallelt ble hun fratatt alle rettigheter til sykepenger, pensjon og andre rettigheter som ansatte har i arbeidslivet.

Etter at bladet Oss tok opp Kirkeruds sak har kommunen snudd og tilbudt henne fast ansettelse.

Vet ikke selv

Oppdragstakerne utfører livsviktige pleie- og omsorgsoppgaver for kommunene, som støttekontakt, avlastningshjem, forsterkede forsterhjem og personlige assistenter. De har alt fra små stillingsprosenter til full stilling, likevel får de ikke vanlige rettigheter som andre ansatte.

Verst er det at mange oppdragstakere ikke er klar over sin egen situasjon, de tror de har det vanlige sikkerhetsnettet som andre offentlig ansatte har i forhold til sykepenger, ulykkesforsikringer og uførepensjoner.

– Dette er sosial dumping. Lovpålagte oppgaver i kommunene løses ved å bruke oppdragstakene. Denne problemstillingen rokker ved grunnleggende faglige rettigheter, sier Ingvild Moberg, som er organisasjonssekretær i Fagforbundet i Akershus.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy