Hjelpepleier Turid Kirkerud i Lørenskog kommune er en av dem som med et pennestrøk ble oppdragsgiver. Hun var fulltidsansatt hjelpepleier i kommunen og 50 prosent av tiden brukte hun på å stelle sin mann som ble pleietrengende etter en stupeulykke. Med 30 års yrkeserfaring taklet hun både hjemmerespirator og pleieoppgavene. En eller annen gang i 2002 ble stillingsbrøken hennes plutselig endret fra 50 til 46 prosent - derved var hun blitt oppdragstaker og rettsløs. – Det var ikke noe jeg valgte eller ble spurt om, forteller hjelpepleier Turid Kirkerud til Fagforbundets tillitsvalgtblad Oss. Parallelt ble hun fratatt alle rettigheter til sykepenger, pensjon og andre rettigheter som ansatte har i arbeidslivet. Etter at bladet Oss tok opp Kirkeruds sak har kommunen snudd og tilbudt henne fast ansettelse.
Vet ikke selv
Oppdragstakerne utfører livsviktige pleie- og omsorgsoppgaver for kommunene, som støttekontakt, avlastningshjem, forsterkede forsterhjem og personlige assistenter. De har alt fra små stillingsprosenter til full stilling, likevel får de ikke vanlige rettigheter som andre ansatte. Verst er det at mange oppdragstakere ikke er klar over sin egen situasjon. De tror de har det vanlige sikkerhetsnettet som andre offentlig ansatte har i forhold til sykepenger, ulykkesforsikringer og uførepensjoner. – Dette er sosial dumping. Lovpålagte oppgaver i kommunene løses ved å bruke oppdragstakene. Denne problemstillingen rokker ved grunnleggende faglige rettigheter, sier Ingvild Moberg, som er organisasjonssekretær i Fagforbundet i Akershus.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Tri Nguyen Dinh
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen