Matchprosjektet har jobbet fram enkle eksempler på å få minoritetsperspektivet inn i tjenester for barn og unge. En håndbok og kursmateriale om arbeid med barn og unge med minoritetsbakgrunn nærmer seg en avslutning. Matchprosjektet har samlet erfaringer, og tips og metoder omfatter både barnehager, skoler, barnevernstjenester og kultur- og fritidssektoren.
– I Match har vi valgt å fokusere på tjenester rettet mot barn og unge. På den måten når vi også de voksne, sier prosjektleder Lisbeth Reed, som i tre år har jobbet med å finne metoder for å få minoritetsperspektivet inn i offentlige tjenester.
Film om hverdag og fest
Ett av eksemplene kommer fra en barnehage der de ansatte inviterte alle damene, både ansatte og foreldre, og oppfordret alle til å ta med venninner og naboer. Alle tok med litt mat. Det ble en internasjonal buffé og et vellykket arrangement som nå gjentas en gang i halvåret.
– Det var effektiv nettverksbygging. Erfaringene våre viser at mange av minoritetsforeldrene har små nettverk og få muligheter til å utvide dem. De stiller gjerne til en slik samling i barnehagen.
Barnehagen er også i gang med å lage en film om hverdag og fest i barnehagen. Mange av foreldrene aner ikke hva samlingsstund betyr eller hvordan bursdager vanligvis feires. Det håper Solsletta barnehage i Vennesla å gjøre noe med.
– Filmen blir en del av en kvalitetssikring av introduksjon til alle nye foreldre og barnehagebarn. Ikke bare for minoritetsforeldre. Minoritetsperspektivet er ofte et godt termometer på om tjenesten er god. Et godt fungerende tverrfaglig samarbeid om barn med minoritetsbakgrunn, vil også gi et godt samarbeid om barn med norsketniske foreldre, påpeker Reed, som setter siste punktum før jul, og så trykkes håndboka på nyåret. Prosjektet drives av Vest-Agder fylkeskommune og er finansiert av fylkeskommunen og UDI.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold