Matchprosjektet har jobbet fram enkle eksempler på å få minoritetsperspektivet inn i tjenester for barn og unge. En håndbok og kursmateriale om arbeid med barn og unge med minoritetsbakgrunn nærmer seg en avslutning. Matchprosjektet har samlet erfaringer, og tips og metoder omfatter både barnehager, skoler, barnevernstjenester og kultur- og fritidssektoren.
– I Match har vi valgt å fokusere på tjenester rettet mot barn og unge. På den måten når vi også de voksne, sier prosjektleder Lisbeth Reed, som i tre år har jobbet med å finne metoder for å få minoritetsperspektivet inn i offentlige tjenester.
Film om hverdag og fest
Ett av eksemplene kommer fra en barnehage der de ansatte inviterte alle damene, både ansatte og foreldre, og oppfordret alle til å ta med venninner og naboer. Alle tok med litt mat. Det ble en internasjonal buffé og et vellykket arrangement som nå gjentas en gang i halvåret.
– Det var effektiv nettverksbygging. Erfaringene våre viser at mange av minoritetsforeldrene har små nettverk og få muligheter til å utvide dem. De stiller gjerne til en slik samling i barnehagen.
Barnehagen er også i gang med å lage en film om hverdag og fest i barnehagen. Mange av foreldrene aner ikke hva samlingsstund betyr eller hvordan bursdager vanligvis feires. Det håper Solsletta barnehage i Vennesla å gjøre noe med.
– Filmen blir en del av en kvalitetssikring av introduksjon til alle nye foreldre og barnehagebarn. Ikke bare for minoritetsforeldre. Minoritetsperspektivet er ofte et godt termometer på om tjenesten er god. Et godt fungerende tverrfaglig samarbeid om barn med minoritetsbakgrunn, vil også gi et godt samarbeid om barn med norsketniske foreldre, påpeker Reed, som setter siste punktum før jul, og så trykkes håndboka på nyåret. Prosjektet drives av Vest-Agder fylkeskommune og er finansiert av fylkeskommunen og UDI.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl