JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håndbok i minoritetsarbeid

En damekveld i barnehagen kan trekke til seg minoritetsmammaene. Innkjøpte ski og skøyter til utlån kan få barna med på friluftsdagen.

2006112914030820131216041357

Matchprosjektet har jobbet fram enkle eksempler på å få minoritetsperspektivet inn i tjenester for barn og unge. En håndbok og kursmateriale om arbeid med barn og unge med minoritetsbakgrunn nærmer seg en avslutning. Matchprosjektet har samlet erfaringer, og tips og metoder omfatter både barnehager, skoler, barnevernstjenester og kultur- og fritidssektoren.

– I Match har vi valgt å fokusere på tjenester rettet mot barn og unge. På den måten når vi også de voksne, sier prosjektleder Lisbeth Reed, som i tre år har jobbet med å finne metoder for å få minoritetsperspektivet inn i offentlige tjenester.

Film om hverdag og fest

Ett av eksemplene kommer fra en barnehage der de ansatte inviterte alle damene, både ansatte og foreldre, og oppfordret alle til å ta med venninner og naboer. Alle tok med litt mat. Det ble en internasjonal buffé og et vellykket arrangement som nå gjentas en gang i halvåret.

– Det var effektiv nettverksbygging. Erfaringene våre viser at mange av minoritetsforeldrene har små nettverk og få muligheter til å utvide dem. De stiller gjerne til en slik samling i barnehagen.

Barnehagen er også i gang med å lage en film om hverdag og fest i barnehagen. Mange av foreldrene aner ikke hva samlingsstund betyr eller hvordan bursdager vanligvis feires. Det håper Solsletta barnehage i Vennesla å gjøre noe med.

– Filmen blir en del av en kvalitetssikring av introduksjon til alle nye foreldre og barnehagebarn. Ikke bare for minoritetsforeldre. Minoritetsperspektivet er ofte et godt termometer på om tjenesten er god. Et godt fungerende tverrfaglig samarbeid om barn med minoritetsbakgrunn, vil også gi et godt samarbeid om barn med norsketniske foreldre, påpeker Reed, som setter siste punktum før jul, og så trykkes håndboka på nyåret. Prosjektet drives av Vest-Agder fylkeskommune og er finansiert av fylkeskommunen og UDI.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy