Mellom ansikter med hudlød fra ibenholt til kritthvitt, kvinner i fargedelikate sarier og menn med turbaner, snor it-bibliotekar Ingunn Evensen fra Trondheim bibliotek seg fram, på jakt etter nye ideer og impulser på hvordan utvikle sitt bibliotek.
– Vi vurderer å endre publikumsnettet for å se om vi kan få mer for pengene. Derfor har jeg sett på dataløsninger for publikum, sier hun.
– Linux er rimelig og kan gi en tynn klientløsning; det vil si at i stedet for at vi må oppdatere 30 maskiner, trenger vi bare oppdatere én. Dessuten krever ikke Linux like moderne maskiner, forklarer hun.
Prosjekter i praksis
Evensen er førstegangsdelegat til verdenskongressen, for øvrig den største kongressen i Norge dette året. Likevel syns hun det har gått greit å finne fram mellom seminarer og stands. Særlig de såkalte Poster sessions var mattnyttige. Nærmere 80 delegater stilte ut sine lokale prosjekter via plakater og brosjyrer som ga kort, enkel og relevant informasjon. De beskrev alt fra «Silver tongue granees» – om koreanske bestemødre som får diplom for lese for barnebarn – til lesestigen, Lesestigen er en duppeditt som måler høyde på barnet og angir hva som da kan være godt lesestoff. Lesestigen vant faktisk kåringen av beste Poster sessions.
– Lesestigen er morsomt og kan brukes både på bibliotek og i barnehager, mener Evensen.
Fra Cuba til Canada
Hun syns også de kommersielle standsene ga nyttig informasjon om alt fra innleveringsautomater til slektsforskningssystemer og til automater med lydprøver på forskjellige språk. Det er interessant å se hvilke muligheter andre systemer tilbyr, fordi kunnskapen gir mulighet til å kunne presse egne leverandører.
– Likevel er noe av det mest spennende å bygge nettverk og utveksle erfaringer med fagfolk fra inn- og utland, påpeker hun.
Det er Vidar Lund enig i. Han er biblioteksjef ved Sør-Varanger bibliotek og medlem i Fagforbundets bibliotekråd.
– Det er utrolig spennende å se hvor mye bibliotekvesenet har felles selv om man kommer fra land med så forskjellig styresett som Kina, Cuba og Canada.
Blodtåke og personvern
Ett av fellesseminarene tok opp ytringsfrihet, ikke minst i lys av at flere land stadig ser ut til å ville forby bibliotek i å formidle visse bøker. Bibliotekarene i USA har kjempet mot «The Patriotic Act», en lov som gir myndighetene rett til innsyn i hvem som låner hva.
– Den ble vedtatt i blodtåka rett etter 11. september. Det var bare én i det amerikanske senatet som stemte imot loven. Det er en vidtgående lov som gir rett til innsyn i bibliotekenes utlån. Den er skummel i forhold til personvern og ytringsfrihet. Ikke minst fordi muligheten til kontroll er så stor i vår datatid, påpeker Lund. I Norge har loven fortsatt motsatt fortegn: Bibliotekene har ikke lov til å ta vare på informasjon om utlån.
– En ungdom som søker informasjon om homofili, skal være trygg på at andre aldri får vite hvilke bøker hun har lånt.
Ord på liv og død
Finnmark fylkesbibliotek stilte med egen stand i samarbeid med Sametinget og stiftelsen Datakortet, som har hovedkontor i Kirkenes.
– Vi har en spesiell situasjon her nord – i grenseland der fire folk møtes; nordmenn, samer, finner og russere.
Blant foreleserne fenget professor og urfolksforkjemper Ole Henrik Maggas foredrag om kommunikasjonen mellom urfolk og moderne, vestlige folk. Urfolk har tradisjonelt kommunisert muntlig, gjennom historier og praktiske erfaringer, mens vestlig tankegang er preget av skriftspråk og vitenskaplige teser og lover.
– Samene har ett ord for skare som er så hard at den bærer en mann. I tillegg har de mange andre ord som beskriver skare som ikke bærer menn. Det er viktig å bruke riktig ord til riktig tid. Det kan faktisk bety liv eller død. Vi andre kjenner stort sett bare ett ord som beskriver skare.
– Maggas foredrag er et av mange innspill som åpner opp for at vi kan prøve ut noe som er annerledes og kanskje bedre, mener Lund.
IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions)
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Opptatt av alle slags bibliotekfaglige spørsmål; fra tekniske utlånsautomater til opphavsrett.
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 1700 medlemsorganisasjoner i 150 land.
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Etablert i Skottland i 1927.
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt delt i 47 seksjoner etter bibliotektype og faglig spesialisering.
Verdenskongressen i Oslo
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Største kongress i Norge i 2005: 4000 deltakere fra 140 land.
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt flere hundre seminarer og møter å velge mellom, i tillegg til stands og Poster sessions.
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 30 år siden sist den var i Norge, skal holdes i Sør-Korea neste år.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com