Biskopen er prestens øverste ansvarlig, og presten lønnes av staten. Alle de andre ansatte lønnes av Kirkelig fellesråd og har kirkevergen som arbeidsgiver.
Likevel; i det øyeblikket presten trer inn i den lokale kirken er han «sjef». Selv om han bare vikarierer. Sånt blir det lett bråk av.
Kirketjener Kåre Jørstad duellerer menighetsprest Frode Lagset.
Presten er sendt til Lilleby kirke. Men kirken er stengt av kirkevergen som er pålagt å spare strøm. Hva bør skje?
Frode
Det setter presten i en umulig situasjon, ettersom biskopen har pålagt henne å feire høymesse i Lilleby denne søndagen. Men med dagens regelverk forblir kirken stengt, fordi kirkevergen representerer kirkebyggets eier.
Kåre
Da må man finne fram til et alternativt sted - enten inne eller ute. Antall gudstjenester er forordnet av biskopen, og skal gjennomføres.
Presten sier at han ikke vil ha begravelser før etter kontortid. Det betyr at graveren må ta overtid for å bli ferdig. Hva bør skje?
Frode
Vi kan ikke begrave – uten at graven åpnes og lukkes – og det er det graveren som gjør. For presten er det jo praktisk å legge begravelsene slik at ukens arbeidsoppgaver fordeles så jevnt som mulig.
Men det er ikke lett. Mange pårørende ønsker å ha begravelse på fredag, selv om det for presten er bedre med onsdag eller torsdag, for så å bruke fredagen til å skrive preken.
Kåre
Her må kirkevergen på banen. Presten kan ikke sette opp overtid dersom kirkevergen ikke har igjen midler til overtid. Tidspunkt for begravelser må avtales mellom alle parter.
Graverne skal ha mulighet for en normalarbeidsdag. Dessuten skal alle arbeidstakere kunne jobbe etter en arbeidsplan. Planen skal også godkjennes av tillitsvalgte.
Fordeler og ulemper med å ha kirkevergen som arbeidsgiver?
Frode
Prestene ser nok mest ulempene. Blant prestene har det alltid vært stor skepsis til kommunen. Den har stått for mye av kirkens økonomi, og hatt den sure jobben med å si nei til utgifter. Skepsisen er nå overført til kirkevergene og fellesrådene.
I tillegg er Kirkens arbeidsgiverforening (KA) veldig fremmed for prestene. Og dersom kirkevergen skulle bli prestenes arbeidsgiver, så er det helt nødvendig med en kompetanseheving av kirkevergene.
Kåre
Kort vei og saksgang er den viktigste fordelen. Kirkevergen innebærer en nærere personalledelse. Staten som arbeidsgiver for prestene blir for stor og fjern, selv om ansvaret er lagt til bispedømmenivå.
Så lenge kommunen er bidrar med mest penger, er nærheten viktig, den blir mer vår kirke. Kirkevergen bør være sterk innen økonomi og administrasjon. Dessuten skal vi betjene mennesker både innen kirke og gravferd. Det er viktig å huske at gravferd er et offentlig ansvar som omfatter alle, enten du er muslim, kristen eller humanetiker.
Hvorfor tror du prestene foretrekker staten som arbeidsgiver?
Frode
Dette handler ikke bare om tap av makt. For mange prester er staten en garanti for folkekirken, i langt større grad enn lokale kirkelige fellesråd, som er valgt av menighetsrådene. En sentral arbeidsgiver som staten synliggjør den enhetlige kirke. En lokal arbeidsgiver betyr større lokale forskjeller.
Men viktigst er nok at presten tradisjonelt har hatt en veldig uavhengig stilling. Kirkevergen som arbeidsgiver ville bety at den kirkelige ledelse tas fra prestene, og att på til overføres til en ny yrkesgruppe; kirkevergene.
Kåre
Presten er redd for å miste makt. Kanskje er disse holdingene under forandring, men jeg tror prestene har betenkeligheter med å få lokale kirkeverger som arbeidsgivere. De foretrekker å være ansatt i en større og sentral enhet.
TODELT ARBEIDSGIVERANSVAR
Den nye kirkeloven kom i 1997. Da ble kirkene egne virksomheter, fristilt fra kommunene. Det betyr at de ansatte ikke lenger er kommunalt ansatte, men ansatt av kirken.
Menighetene er representert gjennom et kirkelig fellesråd, som styrer den kirkelige virksomheten i kommunen. Kirkevergen er den administrative leder for virksomheten.
Kirkelig arbeidsgiverforening (KA) er den som inngår tariffavtaler med fagforbundene på vegne av menighetene/kirkelig fellesråd.
Prestene er ansatt av bispedømmerådet og er statlig lønnet.
Dersom det oppstår konflikter skal de lekansatte henvende seg til kirkevergen, mens prestene skal henvende seg til prost, og det er prosten og kirkevergens ansvar å rydde opp.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
VAKSINERT: De ansatte på Haukeland sykehus i Bergen var blant de første som fikk tilbud om koronavaksine på jobb. Dette bildet er fra første runde i 2021.
Marit Hommedal / NTB
BA OM RESPEKT: SV-politiker Freddy André Øvstegård ble møtt med munterhet i salen da han så for seg tidsavgrensing av tilskuddene til private barnehager.
Terje Pedersen / NTB
Sjefsøkonom Erik Orskaug fra Unio tror det blir et historisk godt trygdeoppgjør (arkivfoto)
Vigdis Askjem