JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolen ut av Gats

Grunnskolen er ingen internasjonal handelsvare, mener Fagforbundet og krever at grunnskolen tas ut av Gats-forhandlingene.

2004121511123520131216041503

Norge forhandler for tiden om utvidelse av WTOs avtale om tjenester – Gats-avtalen. Målet er å åpne enda flere områder av tjenestesektoren for internasjonal konkurranse, private aktører og fri etableringsrett.

– Vi krever at grunnskolen trekkes ut av Gats-avtalen. Utrolig nok er Norge gått lenger enn de fleste land i verden i forhold til å åpne skolesektoren for markedskreftene. Kombinert med regjeringens forslag til ny friskolelov øker risikoen for at grunnskolen blir en vanlig handelsvare, sier Mette Henriksen Aas i Fagforbundets ledelse.

Hemmelige forhandlinger

Forbundet reagerer også på at Gats-forhandlingene er hemmelige.

– Vi krever at forhandlingene offentliggjøres. Disse forhandlingene vil ha store konsekvenser for samfunnet vårt, og bør foregå i full åpenhet, slik at de blir en del av en demokratisk prosess, sier Aas.

Det hersker stor strid om avtalens virkeområder og mulige konsekvenser. Myndighetene legger vekt på at næringslivet vil tjene på avtalen, mens andre, deriblant Fagforbundet, frykter at avtalen skal brukes til å privatisere stadig større deler av sentrale samfunnstjenester. Denne uroen deles av flere. I Frankrike har over 550 kommuner og fylker, inkludert Paris, erklært seg for Gats-frie soner.

Fagforbundet og et tjuetalls andre LO-forbund avholdt nylig et skoleringsseminar om Gats-avtalen.

– Avtalen er omfattende og komplisert, og det er stor uenighet om konsekvensene av den. Det er viktig å prøve å forstå hva den innebærer, fordi den vil prege hele tjenestesektoren i årtier og er nærmest irreversibel, påpeker Aas.

Gats

Står for General Agreement on Trade in Services. Det er Verdens handelsorganisasjons (WTO) avtale om handel med tjenester. Gats omfatter alle former for tjenester; bank, finans, transport, turisme til utdanning og kultur. Norge la allerede i 1994 en rekke tjenester inn under avtalen.

Det mest kontroversielle er at hele utdanningssektoren er blant disse. Nesten ingen andre land i verden har gjort det. Innen EU har ingen land gått så langt som Norge.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy