JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Setter renholderne 30 år tilbake

- Å flytte renholdernes arbeidstid fra tidlig morgen og kveld er å skru tiden 30 år tilbake, mener hovedtillitsvalgt Knut Røssum i Lier.

2008030709280520131216041652

I Lier vil arbeidsgiver vil flytte renholdet på skolene fra dagtid til kveldstid for å effektivisere og få ned kvadratmeterprisen.

På sikt mener arbeidsgiver at ordningen også skal få ned sykefraværet. Det har de ansatte liten tro på, ifølge hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Lier, Knut Røssum.

– Renholderne mener at dette verken blir mer effektivt eller mindre stressende. Å skyve renholdet til kveldstid er å sette arbeidsforholdene deres 30 år tilbake. På 80-tallet sloss vi for å få dem over på dagtid, på linje med arbeidstakere flest. Arbeidet deres ble synlig, og dermed fikk det høyere status. Den gangen var arbeidsgiver med på laget, nå snur kommunen tvert om, sier Røssum.

Kutte kostnader

Å flytte renholdet fra 06.00 - 13.30 til 13.30 – 20.00 er et av tiltakene i et omstillingsprosjekt hos Lier Drift Miljøservice. Målet er å kutte kostnadene med 1,5 millioner kroner over tre år, samtidig som kvaliteten skal opprettholdes og arbeidsmiljøet blir ivaretatt, ifølge leder Thorgeir Bjerknes.

– Det er mer effektivt å gjøre rent i et tomt lokale. Den enkelte kan arbeide uten avbrudd og få en jevn belastning. Over tid vil dette redusere sykefraværet som nå er på 23 prosent, tror Bjerknes.

Renholderne Emma Moen, Grethe Thorsrud og tillitsvalgte Grethe Engelstad på Sylling skole ønsker å jobbe på dagtid.

– Vi er del av et arbeidsmiljø og løser problemer sammen med brukerne. Vi ser vår jobb i en sammenheng, påpeker Engelstad.

Dobbeltpress

– Det som skaper stress, er underbemanningen som følge av sykefraværet, sier Emma Moen.

– Hvis arbeidsgiver hadde vært opptatt av helsa vår, hadde de lyttet til oss, og kanskje tilbudt litt bøy og strekk eller massasje i arbeidstida, sier renholderne.

Den nye ordningen skulle settes i verk fra mars. Men motstanden har gjort at den skal til politisk behandling først. Det skjer i april.

Forskyving av arbeidstiden kommer på toppen av et sterkt press på tid.

– Målet er en kvadratmeterpris som kan konkurrere med private aktører som har renholdet på tre skoler. Våre renholdere nærmer seg målet på 180 kroner. Vi opplever at arbeidsgiver bruker de private som pressmiddel. Dette skaper usikkerhet, som også påvirker sykefraværet, sier Knut Røssum.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy