I Lier vil arbeidsgiver vil flytte renholdet på skolene fra dagtid til kveldstid for å effektivisere og få ned kvadratmeterprisen.
På sikt mener arbeidsgiver at ordningen også skal få ned sykefraværet. Det har de ansatte liten tro på, ifølge hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Lier, Knut Røssum.
– Renholderne mener at dette verken blir mer effektivt eller mindre stressende. Å skyve renholdet til kveldstid er å sette arbeidsforholdene deres 30 år tilbake. På 80-tallet sloss vi for å få dem over på dagtid, på linje med arbeidstakere flest. Arbeidet deres ble synlig, og dermed fikk det høyere status. Den gangen var arbeidsgiver med på laget, nå snur kommunen tvert om, sier Røssum.
Kutte kostnader
Å flytte renholdet fra 06.00 - 13.30 til 13.30 – 20.00 er et av tiltakene i et omstillingsprosjekt hos Lier Drift Miljøservice. Målet er å kutte kostnadene med 1,5 millioner kroner over tre år, samtidig som kvaliteten skal opprettholdes og arbeidsmiljøet blir ivaretatt, ifølge leder Thorgeir Bjerknes.
– Det er mer effektivt å gjøre rent i et tomt lokale. Den enkelte kan arbeide uten avbrudd og få en jevn belastning. Over tid vil dette redusere sykefraværet som nå er på 23 prosent, tror Bjerknes.
Renholderne Emma Moen, Grethe Thorsrud og tillitsvalgte Grethe Engelstad på Sylling skole ønsker å jobbe på dagtid.
– Vi er del av et arbeidsmiljø og løser problemer sammen med brukerne. Vi ser vår jobb i en sammenheng, påpeker Engelstad.
Dobbeltpress
– Det som skaper stress, er underbemanningen som følge av sykefraværet, sier Emma Moen.
– Hvis arbeidsgiver hadde vært opptatt av helsa vår, hadde de lyttet til oss, og kanskje tilbudt litt bøy og strekk eller massasje i arbeidstida, sier renholderne.
Den nye ordningen skulle settes i verk fra mars. Men motstanden har gjort at den skal til politisk behandling først. Det skjer i april.
Forskyving av arbeidstiden kommer på toppen av et sterkt press på tid.
– Målet er en kvadratmeterpris som kan konkurrere med private aktører som har renholdet på tre skoler. Våre renholdere nærmer seg målet på 180 kroner. Vi opplever at arbeidsgiver bruker de private som pressmiddel. Dette skaper usikkerhet, som også påvirker sykefraværet, sier Knut Røssum.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad