JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halv seier i forliksrådet

Jeanette Mari Hoffmann (20) fikk ikke de pengene hun hadde krav på som frisørlærling. Forliksrådet foreslo at hun kunne få halvparten, og det sa hun ja til for å bli ferdig med saken og komme seg videre i karrieren.

2008030709321420131216041707

Den unge frisørlærlingen var blant de heldige og fikk plass hos en frisør på Grünerløkka i Oslo. I utgangspunktet likte hun seg godt, men etter hvert syntes hun at hun arbeidet mer enn hun fikk betalt for. Hun måtte også være med på treningskvelder i Nittedal. De kunne vare nesten til midnatt, hun fikk ikke betalt, og hun måtte bekoste reise til og fra selv.

Ønsket å slutte

– Jeg spurte sjefen min om disse forholdene, men fikk aldri noen ordentlige svar. Til slutt tok jeg kontakt med Fagforbundet og Frisørenes Fagforening, og de skrev et brev til salongen der de påpekte forholdene, forteller hun.

Det likte sjefen dårlig. Like etterpå fikk Hoffmann en advarsel for å komme for sent, og hun opplevde at hun ble behandlet annerledes og dårligere enn før.

– Det var ekkelt, og jeg ønsket å slutte i salongen. Men det var ikke så enkelt siden jeg var der på lærlingkontrakt, forteller hun.

Ved hjelp av Frisørenes Fagforening ble det avtalt et møte med opplæringskontoret, men Hoffmanns sjef møtte ikke. I stedet sendte sjefen en ferdig utfylt enighetsprotokoll der den unge lærlingene ble løst fra kontrakten sin.

Men Jeanette Mari Hoffmann hadde fortsatt ikke fått de pengene hun hadde krav på. Det dreide seg både om at hun hadde fått for lav timesats, at hun ikke hatt fått betalt for alle timene hun hadde jobbet, og at hun ikke hadde fått feriepenger.

Gruet seg

Saken havnet i forliksrådet, og Hoffmann begynte å få ekle sms-meldinger fra sin gamle sjef der hun ble beskyldt for å være «syk i hodet».

– Jeg gruet meg til å møte henne i forliksrådet, som jo i seg selv virket ganske skummelt. Men det var helt annerledes enn jeg trodde, og jeg hadde folk fra Fagforbundet med meg hele tiden. Det kjentes trygt, forteller Hoffmann.

Hun er ikke hundre prosent fornøyd med at hun bare fikk innfriddf halvparten av kravet, men sa ja for å få saken ut av verden: – Dette handlet like mye om prinsipper som penger, sier hun.

Hoffmann fortsatte læretiden sin hos Nikita på Manglerud i Oslo før hun flyttet til Scirocco CC Vest der hun nå forbereder seg til fagprøven. Nå kan hun se framover igjen.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy