JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skeptisk til ny arbeidsgiver

Et stort flertall av Fagforbundets medlemmer blant landbruksvikarene er skeptisk til å bytte arbeidsgiver, viser en undersøkelse som Seksjon samferdsel og teknisk har gjennomført.

2008030709311720131216041709

Som en følge av landbruksoppgjøret i fjor, skal det opprettes et landsdekkende tilbud av landbruksvikarer. Ansvaret for tilbudet skal også overføres fra kommunene til de private avløserlagene.

Endringen trådte i kraft 1. januar i år, men 2008 blir et overgangsår. Det betyr at den kommunale støtten til landbruksvikarer blir videreført i år, men kommer til å falle bort neste år. I løpet av dette året skal avløserlagene etablere en ny ordning der de blir arbeidsgivere for landbruksvikarene.

Skeptiske

Fagforbundet har rundt 80 medlemmer som er registrert som aktive landbruksvikarer. Av de 67 avdelingene som fikk undersøkelsen, svarte medlemmene i 37 kommuner. Dette regner seksjonen som en god svarprosent, den korte svarfristen tatt i betraktning.

Av svarene framgår det at det råder stor usikkerhet blant medlemmene når det gjelder den nye ordningen og hvordan de skal forholde seg til at kommunen ikke lenger skal være deres arbeidsgiver. Bortsett fra én, var alle skeptiske til å gå over i et nytt arbeidsforhold med et privat avløserlag som arbeidsgiver.

De fleste poengterte i sine svar at de ønsker å være ansatt i kommunene.

De tillitsvalgte som rapporterte tilbake, var også negative til den nye ordningen. Heller ikke bøndene i deres kommuner var fornøyd med endringen, ifølge de tillitsvalgte.

Flere vurderer å slutte

17 av dem som svarte på undersøkelsen har allerede gått over i nye kommunale stillinger, og kommer derfor ikke til å fortsette som landbruksvikarer. Flere av de 20 som fortsetter i den nye ordningen svarer at de vurderer å slutte, avhengig av hvordan deres framtidige arbeidssituasjon blir.

Et par av medlemmene går av med avtalefestet pensjon (AFP) når ordningen settes i gang, og det blir poengtert i undersøkelsene at dette er en løsning kommunene har kommet fram til, og ikke noe som nødvendigvis skjer etter medlemmenes eget ønske.

To kommuner har bestemt seg for å avvikle ordningen og si opp sine landbruksvikarer, mens to kommuner melder tilbake at de kommer til å fortsette som før. Flere kommuner som deltok i undersøkelsen har ikke rukket å behandle saken ennå, og de oppgir usikkerheten for de ansatte landbruksvikarene som en viktig årsak til at behandlingen har tatt tid.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy