Som en følge av landbruksoppgjøret i fjor, skal det opprettes et landsdekkende tilbud av landbruksvikarer. Ansvaret for tilbudet skal også overføres fra kommunene til de private avløserlagene.
Endringen trådte i kraft 1. januar i år, men 2008 blir et overgangsår. Det betyr at den kommunale støtten til landbruksvikarer blir videreført i år, men kommer til å falle bort neste år. I løpet av dette året skal avløserlagene etablere en ny ordning der de blir arbeidsgivere for landbruksvikarene.
Skeptiske
Fagforbundet har rundt 80 medlemmer som er registrert som aktive landbruksvikarer. Av de 67 avdelingene som fikk undersøkelsen, svarte medlemmene i 37 kommuner. Dette regner seksjonen som en god svarprosent, den korte svarfristen tatt i betraktning.
Av svarene framgår det at det råder stor usikkerhet blant medlemmene når det gjelder den nye ordningen og hvordan de skal forholde seg til at kommunen ikke lenger skal være deres arbeidsgiver. Bortsett fra én, var alle skeptiske til å gå over i et nytt arbeidsforhold med et privat avløserlag som arbeidsgiver.
De fleste poengterte i sine svar at de ønsker å være ansatt i kommunene.
De tillitsvalgte som rapporterte tilbake, var også negative til den nye ordningen. Heller ikke bøndene i deres kommuner var fornøyd med endringen, ifølge de tillitsvalgte.
Flere vurderer å slutte
17 av dem som svarte på undersøkelsen har allerede gått over i nye kommunale stillinger, og kommer derfor ikke til å fortsette som landbruksvikarer. Flere av de 20 som fortsetter i den nye ordningen svarer at de vurderer å slutte, avhengig av hvordan deres framtidige arbeidssituasjon blir.
Et par av medlemmene går av med avtalefestet pensjon (AFP) når ordningen settes i gang, og det blir poengtert i undersøkelsene at dette er en løsning kommunene har kommet fram til, og ikke noe som nødvendigvis skjer etter medlemmenes eget ønske.
To kommuner har bestemt seg for å avvikle ordningen og si opp sine landbruksvikarer, mens to kommuner melder tilbake at de kommer til å fortsette som før. Flere kommuner som deltok i undersøkelsen har ikke rukket å behandle saken ennå, og de oppgir usikkerheten for de ansatte landbruksvikarene som en viktig årsak til at behandlingen har tatt tid.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Herman Bjørnson Hagen
BLANT LIKEKVINNER: Birte Sjule i smil og samtale med (f.v.) t-baneførerne Therese Sundelius og Karianne Aannestad. Bak skimtes Sjules medbrakte kommunikasjonssjef Ina Helen Østby. Til høyre for henne står billettkontrollør Tone Mette Storhaugen i en annen samtale.
Anita Arntzen