JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samisk politiker truet

Torsdag kveld deltok 100-150 personer i en markering etter at Elin Henriksen - en lokal tillitsvalgt - har blitt utsatt for samehets og grov sjikane. Arrangementet kom i stand etter initiativ fra LO-ungdommen i Sør-Varanger.

2008030710183120131216041736

I et anonymt brev blir Elin Henriksen og hennes familie truet. Henriksen, hennes datter og hennes brødre blir i brevet kalt «en gjeng sameaktivister som framstår som en vond kreftsvulst i Kirkenes».

Henriksen er tillitsvalgt i Fagforbundet i Sør-Varanger og fylkespolitiker for SV. Hun har reagert skarpt på brevet, og meldt det til politiet for brudd på den såkalte rasisme-paragrafen, paragraf 135A i Straffeloven.

Elin Henriksen, hennes datter og hennes tre brødre innkalte Finnmarks-avisene til pressekonferanse tidligere denne uka.

Kystfiskutvalget

Bakgrunnen for brevet var at Henriksen har kritisert Fremskrittspartiets stortingsrepresentant fra Finnmark Jan Henrik Fredriksen for hans uttalelser om fiskeriminister Helga Pedersen. Kystfiskutvalget har nylig lagt fram sin innstilling. I den forbindelse uttalte Fredriksen at Kystfiskutvalget og statsråd Helga Pedersen har særbehandlet samene.

«Vi skjemmes over at Finnmark har en stortingsrepresentant som ikke har satt seg mer inn i Kystfiskutvalgets innstilling enn at han innbiller seg selv og andre at forslaget innebærer forskjellsbehandling mellom samer og andre. Påstanden om at en tidligere høyesterettsjustitiarius og utvalgsleder utfører bestillingsverk for statsråd Helga Pedersen, faller på sin egen urimelighet,» skriver avisa Finnmarken på lederplass.

Elin Henriksen uttalte til avisa at Fredriksen angrep Helga Pedersens etnisitet og derfor mente hun at han bedriver rasisme.

Offentlig debatt

I trusselbrevet het det videre: «Hva fan gjør dere her i kommunen? Etter genene deres burde dere sittet i ei gamme rundt buljonggryte – sterilisert for videre forplantning og formering – som mutanter av den sunne menneskelige rase.» Brevet var undertegnet «helt vanlige, reflekterte nordmenn – også bosatt i Kirkenes».

– Jeg og min familie måtte slå tilbake mot denne grove sjikanen og rasismen, for å få en offentlig debatt om saken. Jeg er svært glad for initiativet fra LO-ungdommen til støtte for vår sak. Dette viser at de aller fleste som bor her er bra mennesker, sier Elin Henriksen til Fagbladet.

Hun forteller at familien har fått mye støtte fra mange hold.

– Vi har oppnådd det vi ønsket, vi fikk en offentlige debatt om saken, sier hun.

Reagerer skarpt

– Et anonymt brev som dette er en trussel mot demokratiet, det er et forsøk på å true folk til ikke å uttale seg, sier organisasjonssekretær i Fagforbundet Finnmark, Øystein Hansen.

Han påpeker at samer og nordmenn er avhengige av en god sameksistens i fylket.

– Vi må diskutere blant annet forvaltning av ressurser, blant annet kystfisket. Men det skal vi gjøre på en fornuftig måte, i en fri og åpen debatt, sier Øystein Hansen.

Faglig ungdomssekretær i LO Finnmark, Henning Bråten, er kraftig provosert over brevet. Det var LO-ungdommen som tok initiativ til markeringen.

– Å bruke etnisitet i debatten er søppel-argumentasjon av verste skuffe, sier Henning Bråten, som brukte blant annet Facebook til å mobilisere til markeringen.

Vellykket markering

På markeringen i Kirkenes torsdag kveld uttrykte leder for SOS Rasisme, Simen Ulve Seipajærvi, sterk avstand fra det rasistiske brevet.

– Dette er ikke et politisk utspill, det er hat, sa den unge appellanten, som går i niende klasse på ungdomsskolen.

Varaordfører Lisbeth Isaksen roste de fremmøtte og andre som har engasjert seg til støtte for familien som ble rammet.

– En samla politisk ledelse i kommunen støtter familien Henriksen. Jeg vil rose dem for å ha takla dette på en fornuftig måte som har gjort at vi har fått en samfunnsdebatt. Folk vil ha et åpent samfunn, ikke et samfunn preget av hat, sa varaordføreren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy