JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verden i biblioteket

Bibliotek skal ikke være rom med lukkede vinduer og dører, men en hemmelig tunnel ut i resten av verden.

2008030712321820131216041748

- Mange steder hvor det ikke finnes tilgang til kino og filmer, finnes det et folkebibliotek. Her har alle har mulighet til likeverdige opplevelser, sa kulturminister Trond Giske da han åpnet det 71. norske biblioteksmøtet i Bergen på torsdag. Hovedtemaet er 2008 – det kulturelle mangfoldsåret.

Fargespill

Før han slapp til hadde barn fra mer enn 20 nasjonaliteter vært oppe på scenen med et åpningsnummer som viste det kulturelle mangfoldet i Bergen. Det var farger, rytmer, sang, dans og musikk fra hele verden. Alt fra norske klappeleker, bunadskledde jenter, til ballett, magedans, rap og arabiske kjærlighetssanger.

Fysisk møteplass

- På biblioteket kjenner man en kulturnasjon. Derfor vil regjeringen bevilge en prosent av statsbudsjettet til kultur innen 2014, sa Giske. Han fortsatte med å si at Norge er et flerkulturelt samfunn hvor mangfoldet har kommet for å bli. Derfor må de store satsingene ta mangfold innover seg. Regjeringen bruker 36 millioner kroner på mangfoldsåret og ønsker kvalitet innenfor alle sider av kulturen og varige holdningsendringer. - Biblioteket trenger ingen slik oppfordring, for er det noen som tar mangfoldet på alvor, så er det bibliotekene. De jobber hele tiden med mangfold, sa Giske. Giske pekte på statistikk som viser hvor godt fornøyd folk er med biblioteket og mulighetene for å låne litteratur på all verdens språk. - Vi må heller ikke glemme biblioteket som fysisk møteplass. Hvordan kan vi legge til rette for samarbeid, spurte Giske de 800 deltakere på konferansen. Han sa videre at regjeringen ikke har konkludert i forkant av stortingsmeldingen om bibliotek, men at han håper på en konstruktiv dialog.

Mangfold hele tiden

- Jeg synes det er fint med et mangfoldsår. Men det burde være en naturlig del av hva vi gjør hele tiden, sier leder i SKKO i Fagforbundet, Mette Henriksen Aas. Hun deltok på biblioteksmøtet og var veldig fornøyd med hva Trond Giske kom med fra talerstolen. - Alle bruker folkebiblioteket så der har det vært et mangfold hele tiden. Folkebiblioteket har gjort hva de kunne for å dekke alle behov og gi alle et tilbud. Fagforbundet har brukt ressurser på det flerspråklige biblioteket og på fengselsbibliotek og jobbet aktivt mot departementet i disse sakene, sier Henriksen Aas. - En utfordring nå som også ble snakket om på landsmøtet i Norsk Bibliotekforening er å rekruttere flere med flerkulturell bakgrunn, sier Kari Bjørklid, bibliotekar på Deichmanske bibliotek og leder i rådet for biblioteksansatte i Fagforbundet. - En jobb i biblioteket er ikke bare avhengig av språkkunnskaper, men også en kulturforståelse. Det må ikke bli slik at det bare rekrutteres til et flerspråklig bibliotek, sier Bjørklid.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy